Klímaadaptációs szakmérnöki/szakember szakirányú továbbképzés

Klímaadaptációs szakmérnöki/szakember szakirányú továbbképzés

A XXI. század legnagyobb természeti-társadalmi és gazdasági kihívásai közé tartozik a Klímaváltozás, valamint az ahhoz köthető természeti jelenségek hatásainak enyhítése, az okozott károk mértékének csökkentése és megelőzése. Ezen kihívások felkészült szakembereket igényelnek mind a közigazgatási, mind a vállalati szinteken, akik a klímaváltozás folyamatát értik, a hatásainak lokálisan jelentkező változásait, veszélyeit képesek felmérni, azok kivédésére különböző alkalmazkodási/klímaadaptációs akcióterveket tudnak kidolgozni és megvalósítani.

Ezen szaktudás megszerzésére 2021-ig nem volt lehetőség a hazai oktatási rendszerben, azonban a Miskolci Egyetem, Műszaki Földtudományi Karának vezetésével kapcsolódó tématerületek legkompetensebb szervezeteivel, kutatóintézeteivel (Országos Meteorológiai Szolgálat, Magyar Bányászati és Földtani Szolgálat – Nemzeti Alkalmazkodási Központ, Nyugat-Balkáni Zöld Központ, Éghajlatvédelmi Szövetség, CASSEE ZRt.) közösen létrehozta az ország első Klímaadaptációs szakmérnöki/szakember szakirányú továbbképzését.

A képzésen elsajátítható szaktudás nem csak az adott intézmény/vállalat alkalmazkodás képességét tudja növelni, hanem az elkövetkezendő időszakban mind hazai és Európai Uniós dedikált forrásokhoz való hozzáférést is biztosít az ilyen szaktudással rendelkező alkalmazottat foglalkoztató szervezetek számára. Állami, települési döntéshozók, hatósági szakemberek, kis- és középvállalatok, multinacionális vállalatok, civil szervezetek, kutatók számára egyaránt értékes tudásává válhat a képzési anyag.

A Klímaadaptációs szakmérnök/szakember képzés várható indításának időpontja 2022. szeptember, melyre jelentkezni 2022. augusztus 30-ig lehet. A képzés ideje 4 félév, a képzés díja 410.000 HUF/félév.

Kiemelendő, hogy képzés során törekszünk az elméleti anyagrészek teljes mértékben távoktatási formában történő átadására!

A képzéshez tartozó további információk (mintatanterv, jelentkezési lapok) az alábbi honlapról elérhetőek: https://mfk.uni-miskolc.hu/szakiranyu-tovabbkepzesek?kepzesId=179