Tovább titkolózik a budapesti reptér

Tovább titkolózik a budapesti reptér

A reptérbővítésre 200 millió euró hitelt adó Európai Beruházási Bank Panaszmechanizmusa már tavaly októberben a fejlesztések átfogó hatásainak részletesebb vizsgálatát írta elő a Budapest Airportnak, valamint, hogy az érdekelt, érintett közösségeket alaposan mérje fel, velük megfelelően lépjen kapcsolatba.1 Ugyanakkor a reptér az érintettekkel való egyeztetés nélkül állt elő egy nem valós adatokat tartalmazó stratégiai zajtérképpel és jelentették be újabb “zajvédelmi” programjukat.

A sajtóból lehetett értesülni, hogy július elején a Budapest Airport, anélkül, hogy megkérdezte volna az érintett helyieket a számukra elfogadható zajvédelmi intézkedésekről, bejelentette “minden idők legnagyobb és legtöbb szolgáltatást nyújtó lakossági zajvédelmi programját”2, melyben az általuk zajjal érintettnek ítélt ingatlanok nyílászáróinak utólagos szigetelését vagy cseréjét támogatnák.  

“Ez az új zajvédelmi program számos helyi érintett tapasztalata szerint ’nesze semmi fogd meg jól’: arcpirítóan kevés ahhoz, hogy az életet élhetővé tegyék, ahol 50-100 vagy néhány száz méter magasságban szállnak a gépek a házak felett. A repülőtértől való távolság függvényében az ingatlanok kivásárlására vagy a jobb zaj- és rezgésvédelem érdekében az épületek teljes szigetelésének reptér általi 100%-os támogatására lenne szükség” - nyilatkozta Dönsz-Kovács Teodóra, a Magyar Természetvédők Szövetsége éghajlatvédelem és EU Alapok programvezetője. 

Szintén a napokban jelent meg a repülőtér új stratégiai zajtérképe3, amely kapcsán szintén számos komoly aggály merült fel az érintett környékbeli lakosokban, az adatok, információk helytállóságát illetően. 

Ha a Budapest Airport komolyan veszi a hitelező bank egyeztetésre vonatkozó ajánlásait, illetve szakmailag megalapozottnak, korrektnek tekinti a reptér által készíttetett új zajtérképet és megfelelőnek ítéli az új zajvédelmi programot, akkor bátran egyeztethette volna azokat megjelenésük előtt az érintett lakossággal; illett volna, hogy ne a sajtóból kelljen értesülniük a fejük felett hozott döntésekről” - nyilatkozta Dönsz-Kovács Teodóra. 

A hitelező bank felé panaszt benyújtó Magyar Természetvédők Szövetsége június közepén kért találkozót a reptértől, hogy az Európai Beruházási Bank Panaszmechanizmusa ajánlásainak végrehajtásáról egyeztessen az ezért felelős reptéri szakértőkkel, azonban erre máig nem kapott lehetőséget. 

 

Jegyzetek:

1- http://www.eib.org/attachments/complaints/sg-e-2020-03-budapest-airport-conclusions-report-ws-26-11-2021.pdf

2 - https://www.bud.hu/budapest_airport/media/hirek/aktualis_sajtokozlemenyek/minden_idok_legnagyobb_zajvedelmi_programjat_inditja_el_a_budapest_airport.html

3 - https://www.bud.hu/file/documents/5/5696/blfnr_strategiai_zajterkepe_2022.pdf?fbclid=IwAR2kWXO9mv3dB5_kRL05tL_ZhQX-Vm9ZyKG_tHvr7rhCovyF-8y90S4sGdo