Az MTVSZ reakciója a hétpontos energia-veszélyhelyzeti tervre

Az MTVSZ reakciója a hétpontos energia-veszélyhelyzeti tervre

A Magyar Természetvédők Szövetsége gyors reakciója a kormány által 2022. július 13-án bejelentett hétpontos energia veszélyhelyzeti tervre.

 

 

 

 

1. A rezsicsökkentés átalakítását, differenciálását lehetséges előrelépésnek tartjuk. Azonban a hogyan-ját rendezni kell: kiemelten a sokszázezer energiaszegénységben élő ill. alacsony jövededelmű lakos helyzetét, akik kényszerűségből energiapazarló lakásokban élnek vagy tűzifával vagy lignittel/szénnel tudnak csak fűteni. Számukra az állam (uniós és állami közpénzekből) támogassa a tiszta fűtésre átállást és lakásenergetikai felújítást, hogy most ne nőjön, hanem tartósan csökkenjen a rezsijük, és elég tiszta energiához jussanak.

https://mtvsz.hu/hirek/2022/06/energiahatekonysagi-beruhazasokkal-sporolnak-meg-a-foldgazimport-negyedet-a-termeszetvedok

Részletesebben: A differenciáló, sávos elv, azaz a háztartások átlag feletti gázfogyasztás-részének a valós piaci árhoz közelebbi áron való számlázása megfelelő ösztönző lehet a (magasabb jövedelmű) sokat fogyasztóknál a gázfogyasztásuk csökkentésére. Ennek az elvnek megjelenése a rezsicsökkentésben előrelépés lehet az eddigihez képest, ahol a magasabb jövedelmű, sokat fogyasztók jártak a legjobban, és a fával vagy lignittel fűtő legrászorultabbak teljesen kimaradtak a rezsicsökkentésből.
Ettől még sok kérdést rendezni, tisztázni kell az átalakítás körül, különben igazságtalan marad az átalakított rezsicsökkentés is:
- Mi lesz a rosszul szigetelt, energiapazaló házakban vagy lakásokban élőkkel, a többgenerációs együttlakókkal, a házközponti fűtéses társasházak lakóival?
- Hogyan lesz számolva a korlát? Pl. súlyozva lesz-e a téli fűtési szezon magas havi gázhasználata szemben a nyári, elenyésző használattal?
- Mi lesz azokkal, akik árammal fűtenek, és így szinte biztosan túllépik a havi vagy éves áram-korlátot (de a gázét nyilván nem)?
- A fával vagy lignittel fűtő legrászorultabbakat hogyan segíti az állam, hogy tiszta fűtésre válthassanak?
 
 

2. A hétpontos energiaterv csak tűzoltás! E rövid távú intézkedések hatástalanok lesznek, ha mellette a hazai fosszilis energiafüggőséget csökkentő közép+hosszú távú intézkedéseket nem indítják be, felfüggesztik vagy lassítják. A kormány már bő évtized óta támogathatta volna a lakások/házak energetikai felújítását, amivel legalább 2 milliárd köbméternyi földgázt lehetett volna évente kiváltani, annyit, amennyire most tűzoltásként növelni akarja a teljes hazai gázkitermelést.

Az MTVSZ bő évtizede javasol lakóépület energiahatékonyság-növelő programot, sőt a fosszilisenergia felhasználást ütemesen csökkentő éghajlatvédelmi energiajuttatási rendszert (ösztönzőt). A felhívásunk: www.mtvsz.hu/eletigenlo

 

 

3. A hétpontos energiatervnek sajnos vannak és lesznek minden távon káros társadalmi és környezeti hatásai, ezeket meg kell előzni ill. minimalizálni, kezelni. A terv miatti palagáz láz tönkretenné az amúgy is aszály- és vízhiány sújtotta Alföld vízellátását. Egy erőltetett szénbányászat és földgáz, palagáz kitermelés (ld. Makó, Őrség) a helyiek életminőségét, ezzel megélhetését és a természeti kincseket, biológiai sokféleséget rombolná, ami gazdaságilag is zsákutcába visz. Ezért víz- vagy környezetvédelmi szempontból érzékeny hazai területen nem szabad bővíteni vagy (újra)indítani fosszilisenergia kitermelést.

https://mtvsz.hu/hirek/2022/07/a-termeszetvedok-szerint-egy-uj-palagaz-laz-vegleg-tonkretenne-az-alfold-vizkincseit