Önkéntes lehetőség Csehország egyik legszebb Nemzeti Parkjában

 Önkéntes lehetőség Csehország egyik legszebb Nemzeti Parkjában

Helyszín:  České Žleby, Sumava Nemzeti park

Időpont: augusztus 13-20.

Önkéntes lehetőség Csehország egyik legszebb Nemzeti Parkjában

Helyszín:  České Žleby, Sumava Nemzeti park
Időpont: augusztus 13-20.

Szereted a kihívásokat?
Szívesen töltenél el egy hetet egy cseh nemzeti parkban nemzetközi társaságban?Nem rettensz vissza a fizikai munkától, ha környezetvédelemről van szó?

Gyere és csatlakozz hozzánk nemzetközi önkéntes táborunkba!

 

Miről is lenne szó?

Az önkéntes munka az egyrenövekvő aszály elleni küzdelemre, az éghajlatváltozás következményeinek enyhítésére fókuszál. Célja a táj vízgazdákodásának helyreállítására és a tőzeglápok biológiai sokféleségének megőrzése. 

 

Miben várjuk segítségedet?

A résztvevők a tábor során délelőttönként a terepen segítenek a veszélyeztetett tőzeglápok öntözésében. Ezeknek a beavatkozásoknak a célja a talajvíz szintjének megemelése, az élőhely degradációjának megállítása és a tőzegképződési folyamat segítése. A munkálatok helyspecifikusak – bizonyos helyeken a korábbi revitalizációs lépéseket kell javítani, kiigazítani, míg más helyszíneken a vízelvezető csatornákban lévő tőzeggátakat kell újonnan létrehozni. 

 

További programok

Délutánonként a résztvevők kirándulásokon vehetnek részt, ahol meglátogatják azokat a területeket, amelyek az emberi kizsákmányolás miatt megváltoztatták a táj jellegét, ezzel hozzájárulva az éghajlatváltozáshoz és a biológiai sokféleség csökkenéséhez. Ezeken a helyszíneken megfigyelhetik, hogy a terület intenzív lecsapolása és a víz elvezetése milyen hatással volt a helyi ökoszisztémára különös tekintettel a ritka növény- és állatvilágra. Továbbá alkalmuk lesz felfedezni a táj érintetlen vizes élőhelyeit is. Itt megfigyelhetik a tájhidrológia helyes működését valamint tanulmányozhatják ezt a zseniális rendszert, amit a természet létrehozott. 

 

A táborozóknak előadásokon és workshopokon is lesz lehetőségük résztvenni, ahol megismerhetik a nemzeti park ragadozóit, a klímváltozás nemzeti parkra gyakorolt hatásait valamint betekintést nyerhetnek a természetfotózásba.

Várjuk jelentkezésedet, ha

  • 18-30 év közötti fiatal vagy
  • legalább B2-es angol nyelvtudással rendelkezel
  • és nem riadsz vissza a kétkezi munkától.

 

Jelentkezés módja:

Az alábbi linken található űrlap kitöltésével tudsz jelentkezni: https://forms.gle/JLtTYJVTwHtShiA59 

Jelentkezés határideje: 2022. március 21.

A kiválasztásnál előnyben részesülnek az MTVSZ ifjúsági programjához csatlakozók.

További információ: Németh Eszter, MTVSZ, nemeth.eszter@mtvsz.hu