Budapest Airport bővítés: tisztázandó a hitelező Európai Beruházási Bank eljárásrendje

 Budapest Airport bővítés: tisztázandó a hitelező Európai Beruházási Bank eljárásrendje

A Magyar Természetvédők Szövetsége (MTVSZ) az Európai Beruházási Bank Igazgatótanácsa és a civil szervezetek közötti találkozón is tisztázni kívánta a reptér bővítésére folyósítandó hitel sorsát. A Bank panaszmechanizmusa döntésében egyértelműen a hitel felfüggesztését írta elő a reptérbővítés környezeti hatásainak átfogó értékeléséig, de később a reptér és az EBB is nyilatkozatban tagadta a hitel befagyasztását.

 

Miután a Magyar Természetvédők Szövetsége és a Kulturált Légi Közlekedésért Egyesület panaszt tett az Európai Beruházási Banknál (EBB) a környezeti és társadalmi normák hitelbírálat során történt megsértése miatt, a Bank panaszmechanizmusa 2021 novemberében igazat adott a panaszosoknak, és előírta, hogy „hogy a további folyósítások előtt az EBB szolgálatai kérjék fel a projektgazdát, hogy legalább a kapacitásbővítést lehetővé tevő projektkomponensekre vonatkozó előzetes környezeti értékelést nyújtsa be az EBB-nek”.
 

Ezt követően (2022 januárjában) az Európai Beruházási Bank úgy nyilatkozott, hogy „Európai Beruházási Bank (EBB) nem fagyasztotta be a budapesti repülőtér-bővítésre szánt forrásokat a cikkben foglaltak szerint. Jelenleg az EBB mindaddig folytatni kívánja a folyósítást, ameddig a folyósításra vonatkozó összes szabály és eljárás teljesül, szokásos üzleti gyakorlatunknak megfelelően, valamint az EBB környezetvédelmi és társadalmi normáinak megfelelően.”
 

„A Bank panaszmechanizmusa egyértelműen megállapította, hogy a reptér bővítése során a pénzintézet által is elvárt környezetvédelmi és társadalmi normák nem teljesülnek, és az átfogó környezeti értékelés pótlásáig a hitel felfüggesztését írta elő. A magát klímabanknak tekintő EBB-től minimálisan elvárható lenne, hogy a saját panaszmechanizmusa súlyos megállapításait komolyan vegye és e szerint cselekedjen” - jelentette ki Éger Ákos, a Magyar Természetvédők Szövetsége ügyvezető elnöke.

 

A helyzetet tisztázandó írásban fordultunk a Bankhoz az eljárásrendről szóló tájékoztatást kérve, és a kérdést felvetettük a Bank Igazgatótanácsa és a civil társadalom szereplői közötti éves konzultáción is, amelyre 2022. február 1-jén online került sor” – nyilatkozta Dönsz-Kovács Teodóra, a Magyar Természetvédők Szövetsége EU alapokért felelős munkatársa. A Bank érdemi válaszát még várjuk.

 

 

 

1 Airport CAPEX Plan Budapest, Complaint SG/E/2020/03, Conclusions Report, The Complaints Mechanism of the EIB, 21 October 2021

2 https://magyarnemzet.hu/gazdasag/2022/01/elakadt-a-budapest-airport-hitele