A zöld civil szervezetek helyet kérnek a helyreállítási alap monitorozásában

A zöld civil szervezetek helyet kérnek a helyreállítási alap monitorozásában

Ötvenkét környezetvédő szervezet írt levelet a Miniszterelnökségnek, kérve a lehetőséget, hogy a zöld civilek tagot delegálhassanak a helyreállítási alap monitoring bizottságába.

 

Az EU által Magyarországnak juttatandó Helyreállítási és Ellenállóképességi Eszköz működését egy monitoring bizottság felügyeli. A hónap elején megalakult közel 40 fős monitoring bizottság állami és civil szereplőkből áll. A bizottsági tagság érdekében írt levelet a Magyar Természetvédők Szövetsége, a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület és a WWF Magyarország kezdeményezte, az ötvenkét aláíró szervezet között megtalálható a Greenpeace és a Levegő Munkacsoport is.

 

A környezetvédő szervezetek felhívják a kormány figyelmét arra, hogy a helyreállítási alap kiemelkedő szempontként fogalmazza meg a környezetvédelmi célokhoz való hozzájárulást. Ezért tartják sajnálatosnak, hogy a monitoring bizottságba nem hívtak meg egyetlen olyan civil szervezetet sem, amely átfogóan tudná képviseli a természet- és környezetvédelem érdekeit. Emlékeztetik a Miniszterelnökséget arra, hogy az EU csatlakozás óta minden kormányzat a Környezet- és Természetvédő Szervezetek Civil Együttműködését kérte fel az operatív programok monitoringjában való részvételre. Hivatkoznak arra, hogy az EU bizottság partnerségi kódexe szerint, ha a civil társadalmat képviselő szervezetek érdekeiket összefogó szervezetet hoznak létre, ez a szervezet jelölheti ki a közös képviselőt a partnerség képviselőjét.

 

Sajtóhírek szerint az EU bizottság idén nem fogja elfogadni a 2500 milliárdos magyar helyreállítási tervet, elvárja többek között, hogy a kormány megerősítse a korrupcióellenes fellépést és biztosítsa a közérdekű információkhoz való hozzáférést. 

 

A teljes levél letölthető itt: https://www.mtvsz.hu/uploads/files/ZoldCivil-RRF-level-2021-12-16-pdf.pdf

 

Leveleki Zsolt, az RRF terv végrehajtásáért és fejlesztéspolitikai jogi ügyekért felelős helyettes államtitkár úr részére
Miniszterelnökség
Budapest

Tárgy: Környezet- és természetvédelmi civil tag meghívása a Helyreállítási és Ellenállóképességi Eszköz monitoring bizottságába

 

Tisztelt Helyettes Államtitkár Úr!

Környezet- és természetvédelmi civil szervezetekként üdvözöljük, hogy a kormány monitoring bizottság megalkotásáról döntött a Helyreállítási és Ellenállóképességi Eszköz (HEE) működésének segítésére. Lényegesnek tartjuk, hogy az érdekelt társadalmi partnerek kapjanak szerepet a HEE programjai megvalósításában, és a folyamatok nyomon követésében. Az Európai Unió regionális politikája és a HEE európai keretrendszere kiemelkedő szempontként fogalmazza meg a környezetvédelmi célokhoz való hozzájárulást, és a környezetre gyakorolt negatív hatások minimalizálását. Sajnos a HEE monitoring bizottságában egyetlen olyan szervezet sem kapott helyet, amely a természetvédelem és a környezetvédelem érdekeit átfogóan tudná képviselni.

Magyarországon szokás szerint a Környezet- és Természetvédő Civil Szervezetek Együttműködését kéri fel a mindenkori kormányzat, hogy környezetvédelmi érintettség esetén tagokat delegáljon a kormányzati tanácsadó testületekbe, mint például az Országos Környezetvédelmi Tanács, a Nemzeti Fenntartható Fejlődési Tanács vagy az operatív programok monitoring bizottságai. A Zöld Civil Együttműködésben az összes releváns országos és regionális, környezeti üggyel foglalkozó civil szervezet részt vesz.

pAz európai strukturális és beruházási alapok keretében megvalósított partnerségre vonatkozó európai magatartási kódex szerint amennyiben a civil társadalmat képviselő szervezetek érdekeiket összefogó szervezetet hoznak létre, ez a szervezet jelölheti a közös képviselőt a partnerségi képviseletre. Ezen elv szerint jár el a Miniszterelnökség európai uniós fejlesztések koordinációjáért felelős helyettes államtitkársága és az irányító hatóságok is, így a Zöld Civil Együttműködés delegálja a környezeti civil partnereket a Partnerségi Megállapodás és az operatív programok monitoring bizottságaiba.

Kérjük, hogy a magyar környezetvédelmi partnerségi szokásokat, és az EU strukturális alapjai partnerségi szabályait is figyelembe véve adjon lehetőséget a Környezet- és Természetvédő Civil Szervezetek Együttműködésének egy tagot delegálni a Helyreállítási és Ellenállóképességi Eszköz monitoring bizottságába.

 

Kezdeményező szervezetek:
Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület
Magyar Természetvédők Szövetsége
WWF Magyarország

 

Csatlakozó szervezetek:

"Bihar" Kis-sárréti Civilek Társasága

Bábozd Zöldre Környezeti Nevelési Egyesület

Beregi Természet- és Környezetvédelmi Egyesület 

Beretzk Péter Természetvédelmi Kulturális Hagyományőrző Klub

Bodrog Egyesület

Bors Alapítvány

Budapesti Természetbarát Sportszövetség Természetvédelmi és Természetismereti

 Bizottság

Csalán Környezet- és Természetvédő Egyesület

CSEMETE Természet- és Környezetvédelmi Egyesület

Cserhát Természeti és Kulturális Értékeiért Alapítvány

Csermely Környezetvédelmi Egyesület

Dél-alföldi Regionális Környezetvédelmi Civil Hálózat Egyesület (DARKCIH)

Éghajlatvédelmi Szövetség

E-misszió Természet- és Környezetvédelmi Egyesület

Energia és Környezet Alapítvány

Energiaklub

Fauna Alapítvány

Fenntarthatóság Felé Egyesület

Gaja Környezetvédő Egyesület

Greenpeace Magyarország Egyesület

Gyöngybagolyvédelmi Alapítvány

Hidra Természetvédelmi és Ifjúsági Egyesület

HOLOCÉN Természetvédelmi Egyesület

Jane Goodall Intézet

Kalocsakörnyéki Környezetvédelmi Egyesület

KÖRLÁNC Szegedi Munkacsoport

Közép-magyarországi Zöld Kör

Levegő Munkacsoport

Magosfa Környezeti Nevelési és Ökoturisztikai Alapítvány

Magyar Környezeti Nevelési Egyesület

Magyarország Természeti és Kulturális Örökségéért Alapítvány

Mozgalom az  Egészséges Város Környezetéért Civil Társaság

Nők a Balatonért Egyesület

Ökológiai Stúdió Alapítvány

Pécsi Zöld Kör

Reflex Környezetvédő Egyesület

Roll Natural Egyesület Oktatás és egészségmegőrző csoport

Serpentes Alapítvány

Szárnyaskerék Egyesület

Tanácsadók a Fenntartható Fejlődésért

Tengri Íjász és Hagyományőrző Egyesület

Természet és Környezetvédők Solti Egyesülete

Ürömért! Ürömi Településfejlesztési és Érdekvédelmi Egyesület

Védegylet Egyesület

Zöld Akció Egyesület

Zöld Kapcsolat Egyesület

ZÖLD KÖR

Zöld Pont Alapítvány

Zöld-Híd Alapítvány