Magyar aktivisták is csatlakoztak a glasgow-i klímacsúcs legnagyobb tüntetéséhez

Magyar aktivisták is csatlakoztak a glasgow-i klímacsúcs legnagyobb tüntetéséhez

A Magyar Természetvédők Szövetsége és az Éghajlatvédelmi Szövetség aktivistái több tízezer tüntetővel együtt követeltek érdemi döntéseket a klímaigazságosságért tartott felvonuláson.

Glasgow városközpontjában több tízezer aktivista gyűlt össze, hogy hatásos és igazságos lépéseket követeljenek a COP26 klímacsúcs tárgyalóitól. A tüntetők szerint elengedhetetlen a fosszilis energiaforrások gyors és teljes kivonása a gazdaságból, hogy ne lépjük túl a veszélyes mértékű 1,5 fokos globális melegedést. Az aktivisták követelték, hogy az iparosodott országok jelentős összegekkel segítsék a fejlődő országok klímavédelmi költségeit.

 

Az ENSZ konferencián részt vesz a Magyar Természetvédők Szövetsége és az Éghajlatvédelmi Szövetség 7 fős fiatal aktivista csapata. A tüntetéshez való csatlakozásukkal sürgetik, hogy  hazánk is tegyen jelentősebb lépéseket a fosszilis energiaforrásoktól való függetlenedésért.

 

 

“Az szeretnénk, hogy a világ döntéshozói meghallják a hangunkat. A semmitmondó ígéretek és a környezetszennyező megoldások támogatása helyett valós klímavédelemre és a nemzetközi egyezményekben lefektetett célok megvalósítására van szükségünk, ez minden ember érdeke”- mondta Horváth Bence, a Magyar Természetvédők Szövetsége ifjúsági programjának a tagja.

 

 

 

“A  klímacsúcsra való készülés képpen az elmúlt hónapban több mint 6000 ember csatlakozott a Mozdulj a klímáért! akciónkhoz [1], és 1,5 km-et gyalogolt a COP26 tanácskozás sikere érdekében. Őket is képviseljük most itt Glasgowban” - mondta Lajtmann Csaba, az Éghajlatvédelmi Szövetség elnöke.

 

[1]  https://mtvsz.hu/peticiok/mozduljunk-egyutt-a-klimaert