Egészséges élelmiszert helyi gazdáktól!

Egészséges élelmiszert helyi gazdáktól!

2021 októberében tagszervezeteinkkel együttműködve 4 helyszínen szerveztünk akciónapokat a helyben termelt, egészséges élelmiszerek népszerűsítéséért.

Az első két akciónap október 16-án zajlott, Röszkén és Debrecen-Józsán került megrendezésre.

A röszkei esemény fókuszában a hugarikumként számontartott fűszerpaprika állt. Az érdeklődők a helyi szervező, a Beretzk Péter Természetvédelmi és Kulturális Hagyományőrző Klub segítségével megismerkedhettek a rózsapaprika termesztésének történetével, meglátogathatták a paprikamúzeumot, de kipróbálhatták a hagyományos paprikafűzést is.

Debrecen-Józsán a Zöld Kör a Józsai Szüreti Naphoz kapcsolódott, ahol kézművesek és helyi termelők is megjelentek portékáikkal. A környezetvédő szervezet standjánál játszóházzal, szórólapokkal, tanácsadással várták az érdeklődőket a Zöld Kör munkatársai.

A következő őszi akciónap október 23-án került megrendezésre a Kaptárkő Természetvédelmi és Kulturális Egyesület szervezésében, akik a 13. Szarvaskői Csipkebogyó Fesztiválon jelentek meg standjukkal. A szórólapok, beszélgetés mellett az eseményhez helyi termékek kóstoltatása is kapcsolódott, így folyamatosan látogatták az érdeklődők az Egyesület sátrát.

Az őszi akciónapok záróseseményére Vásárosnaményben került sor október 24-én. A Beregi Természet- és Környezetvédelmi Egyesület a városi hagyományőrző naphoz csatlakozva jelent meg, közvetlenül a színpad mellett kapott helyet. Az érdeklődők szórólapokat kaptak, megnézhették a sátorban berendezett szakmai és az ehhez kötődő rajzkiállítást, illetve beszélgethettek az Egyesület tagjaival a helyi termelés fontosságáról. A sétáló gyerekek rajzolhattak arról, hogy mi terem a kertben. munkájukért képeslapot és helyben termelt gyümölcsből, helyben gyártott édességet kaphattak.

Az akciónapok megszervezését az Európai Unió IMCAP programja támogatta, de a honlapon szereplő információk nem tekinthetők az EU hivatalos álláspontjának, azért kizárólag az MTvSz felel. Projektszám: AGRI-101036310