Átadtuk a méhek védelmét célzó aláírásokat a Nemzeti Választási Irodának

Átadtuk a méhek védelmét célzó aláírásokat a Nemzeti Választási Irodának

A Magyar Természetvédők Szövetsége képviselői átadták a "Mentsük meg a méheket és a gazdákat!" európai polgári kezdeményezés keretében összegyűjtött magyar aláírásokat a Nemzeti Választási Iroda munkatársainak. A kampány során 1,2 millió európai polgár támogatta – közte 22 ezer magyar – aláírásával egy beporzóbarát, a természettel harmóniában élő mezőgazdaság kialakítását.  

A "Mentsük meg a méheket és a gazdákat!" európai polgári kezdeményezés fő követelései:  

1) a szintetikus növényvédőszerek európai felhasználásának 80%-os csökkentése 2030-ig és használatuk teljes felszámolása 2035-re,  

2) intézkedések a biológiai sokféleség helyreállítására a mezőgazdasági területeken, továbbá  

3) jelentős támogatás biztosítása a gazdák számára az agroökológiára történő átálláshoz.  

Ez az európai kezdeményezés egyértelmű üzenetet küld az EU felé: az unió lakossága támogatja az Európai Zöld Megállapodásban a növényvédő szerek csökkentésére vonatkozó célkitűzéseket, de az abban szereplő 50%-os csökkentésnél többet szeretnének, mert a tudósok szerint az nem elegendő a biológiai sokféleség összeomlásának megelőzéséhez. A szintetikus növényvédőszerek nélküli mezőgazdaság 15 éven belüli elérése kell, hogy legyen a cél – emelte ki Éger Ákos, a kampányt hazánkban koordináló Magyar Természetvédők Szövetségének ügyvezető elnöke.  

Az uniós szabályok szerint akkor sikeres egy európai kezdeményezés, ha összegyűlik legalább 1 millió érvényes aláírás. Korábbi hasonló kezdeményezések esetén az érvénytelen aláírások száma 10-15% volt. [1] Ez alapján a szervezők véleménye szerint az uniós szinten összegyűlt 1,2 millió aláírás elegendő kell, hogy legyen a "Mentsük meg a méheket és a gazdákat!" európai polgári kezdeményezés sikeréhez. 

Egy európai polgári kezdeményezés érvényességének az 1 millió aláírás mellett az is feltétele, hogy legalább hét országból összejöjjön egy bizonyos számú, lakosságarányos számú aláírás. Bízunk benne, hogy Nemzeti Választási Irodához eljuttatott 22 517 magyar aláíróból az ellenőrzések után egyértelműen meglesz a Magyarországra előírt számú 15 750 érvényes aláírás – tette hozzá Fidrich Róbert, a Magyar Természetvédők Szövetségének programvezetője. 

Az európai polgári kezdeményezést megáldotta Ferenc pápa, hazánkban is számos döntéshozó és ismert személy támogatta a kampányt aláírásával, köztük Áder János köztársasági elnök, Nagy István agrárminiszter, Schmuck Erzsébet az Országgyűlés Fenntartható fejlődés bizottsága elnöke, Karácsony Gergely főpolgármester, Weiner Sennyei Tibor költő is.  

 
Jegyzetek:  

[1] Napjainkig a 108 európai polgári kezdeményezésből mindössze hatot nyilvánított érvényesnek az Európai Bizottság (<6%).   

 [2]  A Mentsük meg a méheket és a gazdákat hivatalosan támogató magyar civil szervezetek:   

Magyar Természetvédők Szövetsége 

Karátson Gábor Kör  

Éghajlatvédelmi Szövetség  

Magyar Permakultúra Egyesület  

Reflex Környezetvédő Egyesület  

CEEWEB a Biológiai Sokféleségért  

Védegylet Egyesület  

Magyar Környezeti Nevelési Egyesület  

Országos Magyar Méhészeti Egyesület  

Jane Goodall Intézet  

Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület 34. számú Bükki Helyi Csoport  

Magosfa Alapítvány  

Zöld Kör  

CSEMETE Természet- és Környezetvédelmi Egyesület  

Ökológiai Intézet a Fenntartható Fejlődésért Alapítvány  

   

[3] További részletek a kezdeményezésről:    

- Méhbarát mezőgazdaságot az egészséges környezetért - az európai polgári kezdeményezés melléklete.    

https://www.mtvsz.hu/uploads/files/Melleklet_a_Mentsuk_meg_a_meheket_ECI_2021.pdf