Nagy az érdeklődés Újbudán a háztartási energetikai felújítások kiállítás és tanácsadás iránt

Nagy az érdeklődés Újbudán a háztartási energetikai felújítások kiállítás és tanácsadás iránt

Budapest legnépesebb kerületében Újbudán eddig szeptemberben több mint 300-an látták a Magyar Természetvédők Szövetsége (MTVSZ) és Újbuda Önkormányzata Otthonosenergia interaktív energia info-standját. Legközelebb a Szomszédok című TV-sorozatból is ismert Gazdagréten kaphatnak ingyenes energetikai tanácsadást a lakosok.

Felpörgött az érdeklődés a háztartások energetikai felújításai, fejlesztései iránt Újbudán is. Az MTVSZ energetikai tanácsadása eddigi tapasztalatai alapján részben a különféle hitel kiírások, tervezett napelemes pályázat-terv miatt, részben mert a járvány kapcsán több időt töltöttek-töltenek a családok otthon, és most kiviteleznék a régóta tervezett felújításokat.

„Az energia info-napokkal célunk, hogy a fejlesztéseket és a kisebb, rezsicsökkentő háztartási beruházásokat is úgy valósítsák meg a lakosok, hogy az minél több energiamegtakarítást hozzon, azaz energia- és költségoptimális legyen. Felújításkor érdemes először hőszigetelni a lakást, és azzal kombinálva vagy az után napelemeket ill. más megújuló áram- vagy hőtermelő berendezést telepíteni, hogy ne az energiapazarlás fenntartását finanszírozzuk. A szeptember 4-5-i hétvégén több mint 300 újbudai lakost tájékoztattunk a standnál. Majd 2021. szeptember 18-án ezt folytatjuk az újbudai Gazdagréten.” – mondta Botár Alexa, a Magyar Természetvédők Szövetsége éghajlat és energia csoportvezetője.

Interaktív kiállításukból sok hasznos tippet kaphat hőszigetelés, energiatakarékos hűtés-fűtés, vízmelegítés, nagygépek, kütyük és megújuló energiás berendezések (napelem, napkollektor, hőszivattyú) témákban. Energiatudatossági kvíz, ingyenes háztartási energetikai tanácsadás, ismeretterjesztő kiadványok és a gyerekeket energiás játékok várják a standnál.

A háztartási energia kalkulátor és a projekt további hírei itt olvashatók: www.mtvsz.hu/otthonosenergia

A projekt a Széchenyi 2020 program keretében, európai uniós forrásból valósul meg. A MTVSZ és Újbuda Önkormányzata mint konzorcium KEHOP-5.4.1-16-2016-00828 azonosítószámú pályázatához kapcsolódó Energia info napok tevékenység.