A biológiai sokféleség helyreállítása

Miként mellőzték az uniós tagállamok a természetvédelmet a helyreállítási tervekben
A biológiai sokféleség helyreállítása

 

A biológiai sokféleség csökkenése az egyik legsúlyosabb probléma, ami jelenleg az emberiséget érinti. A vadon élő fajok száma globális szinten vészesen lecsökkent és egymillió fajt fenyeget a néhány évtizeden belüli kihalás veszélye.

Az EU és Magyarország világos célkitűzéseket szabott magának a biológiai sokféleség megőrzésére, és soha nem látott összegek állnak rendelkezésünkre gazdaságfejlesztésre. A természetbe történő beruházások mégsem növekednek.

A természet megőrzése számos gazdasági és társadalmi hasznot hajt, célszerű lenne tehát az EU példa nélküli COVID-19 gazdasági helyreállítási alapját a természet megőrzésére felhasználni.

A Magyar Természetvédők Szövetsége folyamatosan konzultált a magyar Kormánnyal a Helyreállítási Tervről annak beadásáig, így sikerült megakadályozni a leginkább természetpusztító beruházásokat. Pozitív javaslataink azonban rendre süket fülekre találtak, annak ellenére, hogy a Magyarországon és a világban is számos példa van a természettel együttműködő gazdasági fejlesztésekre.

Tanulmányunk átfogóan elemzi a közép- és kelet európai régió helyreállítási terveit és kiemelten foglalkozik a magyar célkitűzésekkel.

A kiadvány elkészítését a MAVA Alapítvány finanszírozta.