A Beporzók napján aláírásunkkal és beporzóbarát kertekkel mentsük meg a méheket

A Beporzók napján aláírásunkkal és beporzóbarát kertekkel mentsük meg a méheket

2021. március 10.: Ma ünnepeljük a Beporzók napját, amelyhez kapcsolódóan a Magyar Természetvédők Szövetsége arra kéri a magyar állampolgárokat, hogy aláírásukkal támogassák a „Mentsük meg a méheket és a gazdákat!” európai polgári kezdeményezést. Emellett beporzóbarát kertek kialakításával, méhbarát módszerek alkalmazásával és felelős vásárlással is segíthetjük a beporzó rovarokat. 

Magyarországi kezdeményezésre 2018-ban indult egy új természetvédelmi jeles nap, a Beporzók napja, amelyet azóta minden évben március 10-én ünneplünk. Mára ez az egyre szélesebb körben elfogadott és ünnepelt jeles nap egész mozgalommá nőtt, melynek célja elsősorban a rovarok beporzásban betöltött szerepének megismertetése, illetve aktív részvételre ösztönzés a beporzó rovarok védelmében. A téma fontosságát indokolja az a tény, hogy termesztett növényeink kétharmada, élelmiszernövényeink egyharmada igényli a beporzó rovarok közreműködését. 

Idén a Magyar Természetvédők Szövetsége is csatlakozott a Beporzók napját ünneplő szervezetekhez.  A Beporzók napját aktualitássá teszi   az is, hogy egyre több hír számol be a globális mértékű rovarpusztulásról, amelynek megállítása közös felelősségünk. Ennek egyik eszköze lehet a „Mentsük meg a méheket és a gazdákat!” európai polgári kezdeményezés [1], amelynek keretében azt kérjük, hogy az Európai Unió támogasson egy olyan mezőgazdasági modellt, amely megvédi a beporzókat, lehetővé teszi a gazdák és a természet számára, hogy harmóniában éljenek –  hangsúlyozta Fidrich Róbert, a Magyar Természetvédők Szövetségének programvezetője. [2] 

Ezzel kapcsolatos friss hír, hogy a vírushelyzet miatt az Európai Bizottság újabb 3 hónappal meghosszabbította a folyamatban levő európai polgári kezdeményezések határidejét. Így a "Mentsük meg a méheket és a gazdákat! Méhbarát mezőgazdaságot az egészséges környezetért" európai polgári kezdeményezés keretében szeptember 30-ig gyűjthetjük az aláírásokat.  

Eddig több, mint 13 800 magyar aláírás gyűlt össze, így már kevesebb mint kétezer aláírásra van szükség ahhoz, hogy teljesítsük az európai polgári kezdeményezéssel kapcsolatban Magyarországra vonatkozó feltételeket. Ezért a Beporzók napján arra kérünk minden jó érzésű magyar állampolgárt, aláírásával támogassa zümmögő társainkat – tette hozzá Fidrich Róbert, a "Mentsük meg a méheket és a gazdákat!” európai polgári kezdeményezés magyar koordinátora. 

Az aláírásunkon túl mit tehetünk még a beporzókért? Kertünket műveljük beporzóbarát módon: ritkábban nyírjuk a füvet, biztosítsunk több teret a vadvirágoknak, létesítsünk változatos, egész évben virágzó méhlegelőket, telepítsünk többféle fajból bokrokat, sövényeket, fákat. A magányosan élő méhek számára készítsünk méhbölcsőt, a közösségben élő méhek számára rovarszállót. [3] A vásárlás során részesítsük előnyben az olyan élelmet, amelyet környezetkímélő, beporzóbarát módon termeltek.  

 

Jegyzetek: 

[1] "Mentsük meg a méheket és a gazdákat!” európai polgári kezdeményezést itt lehet aláírni:  
mtvsz.hu/mehek 

[2] További részletek a kezdeményezésről:  

- Méhbarát mezőgazdaságot az egészséges környezetért - az európai polgári kezdeményezés melléklete.  

https://www.mtvsz.hu/uploads/files/Melleklet_a_Mentsuk_meg_a_meheket_ECI_2021.pdf 

[3] Rovarbarát kert létesítése:  
http://www.beporzoknapja.hu/wp-content/uploads/2021/02/Rovarbar%C3%A1t-kert-l%C3%A9tes%C3%ADt%C3%A9se.pdf