Most szólj bele! 2021-27 közötti Uniós források tervezése

Most szólj bele! 2021-27 közötti Uniós források tervezése

 

2021-2027 között Magyarországra mintegy 42,5 milliárd euró (több mint 15 ezer milliárd Ft) uniós forrás érkezik. Emellett helyreállításra kb.10 milliárd euró hitel. Most zajlik ezek hazai költési terveinek összeállítása, amelybe a társadalmi egyeztetés révén 2020 végétől bármely hazai állampolgár beleszólhat. Tájékozódjon és szóljon bele, hogy e közpénzeket valóban a köz érdekében, válságálló, környezet- és egészségbarát célokra tervezzék és költsék el. Ehhez közérthető információink alább.

 

 

1. Helyreállítás

A vírusválság miatti zöld gazdasági-társadalmi helyreállításra 2021-24 között (várhatóan 2026-ig költhetően) összesen kb. 8 milliárd eurót, azaz több mint 2900 milliárd Ft-ot kaphat az ország az EU-tól, plusz 10 milliárd euró hitelt.

Ennek tartalmi és költési terve a készülő Nemzeti helyreállítási és alkalmazkodási terv. A tervezete itt olvasható és véleményezhető, az EU által előírt társadalmi egyeztetés keretében. A végső változatot 2021 április végéig kell a kormánynak benyújtania az Európai Bizottsághoz jóváhagyásra.

(Az Új Nemzedék EU helyreállítási csomag részeként az ábrán látszó RRF - Helyreállítási és Rezilienciaépítési Eszközből kb. 7 milliárd euró, a csomag egyéb részeiből kb. 1 milliárd euró jut az országra, ez adja ki a fenti 8 mrd eurót.)

 

 

2. A "szokásos" uniós hétéves költségvetés

Ennek keretében 2021-27 között (2029-ig vagy 2030-ig költhetően) pedig 34,5 milliárd euró uniós közpénzt kaphat az ország.

Ennek az EU-val való szerződése a Partnerségi Megállapodás, tartalmi és költési tervei pedig az Operatív Programok (OP). A 7 új OP tervezete itt olvasható és véleményezhető. 2021 május végéig be kell nyújtani a végső változatukat az Európai Bizottsághoz jóváhagyásra.

Az új OP-k keretében - a futó OP-khoz hasonlóan - pályázati felhívások fognak megjelenni. A kormány jelen tervei szerint még az OP-k bizottsági elfogadása előtt, már 2021 januártól. A pályázati felhívás-tervezetek itt bármely hazai érintett lakos vagy szervezet által - az EU által előírt megfelelő társadalmi egyeztetés keretében - véleményezhetők.

Az ábrán csak a legnagyobb uniós támogatási tétel, a kohéziós pénzek láthatók (kb. 22,5 mrd euró). Ezen felül az agrár közvetlen támogatás és vidékfejlesztés 12 mrd eurójával adja ki az összesen 34,5 mrd euró támogatást.

A fenti tervezési folyamatot követi majd a végrehajtási szakasz, monitoring és értékelés.

Ha át akarja látni a teljes EU-s folyamatot és hogy állampolgárként milyen jogai és lehetőségei vannak a beleszólásra, társadalmi részvételre, pályázásra és ellenőrzésre, ajánljuk "Uniós finanszírozási kisokos" című, közérthető online kiadványunkat ehhez.