Közösségi energia hírlevél - 2020. decembere

Közösségi energia hírlevél - 2020. decembere

Nyilvánossá tesszük minden érdeklődő számára 2020. decemberi közösségi energia hírlevelünket, mert sok közérdekű fejlemény történt az ügyben. A tartalomból: a 2020. november 27-i országos szakmai közösségi energia konferenciánk anyagai, a villamosenergia törvény módosítása energiaközösségekhez és hasznos új anyagok (kézikönyv, videó).

Online fórumon egyengették az energiaközösségek útját az új szabályozás küszöbén

Jövő évtől a magyar jogban is megjelenik az energiaközösség fogalma. A közeljövőben több pályázati forrás is segítheti az első hazai energiaközösségek létrejöttét, működését, de sok még a kérdés a jogi szabályozásban, a finanszírozásban, a műszaki megoldások és a társadalmi részvétel terén. E kérdések megválaszolásán dolgozott a Magyar Természetvédők Szövetsége (MTVSZ) 2020. november 27-i közösségi energia fóruma.

A fórumról szóló, 2020. december 1-jén kiadott sajtóközleményünk itt olvasható: https://mtvsz.hu/hirek/2020/12/online-forumon-egyengettek-az-energiakozossegek-utjat-az-uj-szabalyozas-kuszoben

 

Elérhetők honlapunkon a 2020. november 27-i közösségi energia fórum előadásai

A délelőtti közösségi energia döntéshozói fórum és a délutáni közösségi szakmai műhely előadásai és videófelvételei is megtekinthetők itt:
https://mtvsz.hu/hirek/2020/12/kozossegienergia-forum-20201127

 

Az energiaközösségek fogalma bekerül a 2021 januártól hatályos VET-be

2020. december 16-án szavazott a Parlament a Villamos Energiáról szóló törvény (VET) módosításáról. Az eredetileg beterjesztett változatban csak szövetkezeti formában működhettek volna az energiaközösségek, de miután jeleztük az előterjesztő ITM felé, hogy ez korlátozza a helyi önkormányzatok és kisvállalkozások részvételét, a zárószavazásra váró tervezetben már az alábbiak szerint bővült a választható jogi formák köre:

“A Vet. IX. Fejezet a következő alcímmel egészül ki:

„66/B. §

(1) Az energiaközösség szövetkezet vagy nonprofit gazdasági társaság formában működő jogalany, amelynek elsődleges célja nem a pénzügyi haszonszerzés, hanem hogy a tagjai számára, vagy az energiaközösség létesítő okiratában megjelölt működési területen környezeti, gazdasági és szociális közösségi előnyöket biztosítson azáltal, hogy villamosenergia termelés, tárolás, fogyasztás, elosztói rugalmassági szolgáltatás nyújtása, villamosenergia-megosztás, aggregálás, a közúti közlekedésről szóló törvény szerinti elektromobilitás szolgáltatás nyújtása és elektromos töltőberendezés üzemeltetése tevékenységek közül legalább az egyiket végzi.”

A december 16-i zárószavazáson a fenti, energiaközösségek és azt tervező önkormányzatok és vállalkozások számára kedvező módosítást ELFOGADTA a parlament! A módosító és folyamata itt érhetők el: https://bit.ly/vet-mod_2020nov

 

A közösségi megújuló energia is megjelenik a társadalmi egyeztetésen lévő EU-s támogatási programokban

A következő 7 éves EU-s költségvetési ciklus hazai programjainak tervezése és társadalmi egyeztetése jelenleg is zajlik. A KEHOP-ot felváltó Zöld Infrastruktúra és Klímavédelmi Operatív Program (ZIKOP) 4.2 Megújuló energiák ösztönzése című intézkedésében olvashatjuk a következőket:

  • Helyi adottságoknak megfelelő megújuló energiák ösztönzése a saját fogyasztási célú, egyéni és közösségi szintű villamosenergia-termelésben
  • Egyéni és közösségi fűtés-hűtés - a helyi adottságoknak megfelelő - megújuló energia alapra helyezése

Lásd: https://www.palyazat.gov.hu/zld-infrastruktra-s-klmavdelmi-operatv-program

A termelő-fogyasztóvá (prosumer) válás támogatása pedig a Helyreállítási és Ellenállóképességi Eszköz (RRF) tervezetében olvasható itt:

https://www.palyazat.gov.hu/helyrelltsi-s-ellenllkpessgi-eszkz-rrf

Az MTVSZ mindkét dokumentumhoz készít szakmai véleményt, szívesen várjuk (emailben) az energiaközösségekkel kapcsolatos építő javaslatokat.

 

Videó a közösségi energiáról:

A Föld Barátai Európa videójának magyar változatát az MTVSZ készítette el. Bízunk benne, hogy jövőre több olyan helyi kezdeményezés indul, amelyekhez való csatlakozásra buzdít a 2 perces videó: https://youtu.be/BzgQLHn4JG0

 

Kézikönyv közösségi energia projektek megvalósításához

A Föld Barátai Európa, a REScoop.eu és az Energy Citites közös kiadványa végigkalauzol az ötlettől a megvalósításig terjedő rögös úton, mintegy 26 európai példát is bemutatva. Jövőre tervezzük a magyar változat megjelentetését, az angol változat innen tölthető le: http://foeeurope.org/community-energy-guide

 

Kapcsolat

További információ a Magyar Természetvédők Szövetsége Közösségi energia programjáról, ill. ha szeretne kb. negyedévente közösségi energia hírlevelet kapni tőlünk, ide írjon:

https://mtvsz.hu/kozossegi-energia

email: kozossegienergia@mtvsz.hu

Kovács Bence - közösségi energia programvezető