Táborozók a Város-erdő védelméért

Táborozók a Város-erdő védelméért

Augusztus utolsó napján ért véget az a tíz napos tábor, amelyet a hajdúböszörményi székhelyű Zöld Kör szervezett a Bodaszőlő melletti Belső-erdőben, a Debrecen-hajdúböszörményi tölgyesek Natura 2000 terület biológiai sokféleségének megőrzése érdekében. Sajnos az egész bolygót tekintve fogyatkoznak a természetszerű erdők, amely alól a Kárpát-medence erdei sem kivételek. Fás élőhelyeink szerepe az ökoszisztéma egészet tekintve igencsak jelentős, ezért ezek értékeinek megismertetése és védelme fontos feladat. Ennek jegyében került immár harmadik alakalommal megrendezésre a „Nagyerdő természetvédelmi önkéntes tábor”.

 

Idén csak hazai résztvevők látogatták a tábort – az elmúlt kélt évben voltak romániai résztvevők is -, akik a túlnyomórészt hajdúsági diákok és egyetemi hallgatók voltak, de akadt a két tucatnyi táborozó között veszprémi, szolnoki és kisvárdai érdeklődő is.

A tábor során az önkéntesek délelőttönként az erdőség növény- és állatvilágának, valamint veszélyeztett élőhelyeinek védelmében tevékenykedtek a szervezők szakmai irányítása mellett.  Így kiültetésre és gondozásra került közel kétszáz tő kipusztulás szélére sodródott lágyszárú és cserje, köztük a fokozottan védett magyar nőszirom, a macskafarkú veronika, a bársonyos kakukkszegfű, cserjék közül pedig a fagyal és a közönséges mogyoró Debreceni Egyetem botanikus kertjében előnevelt tövei.

Ezenkívül a tavaly kihelyezett denevér élőhelyek monitoringjára és karbantartására, valamint agyagból kézzel készített fecskefészkek készítésre és darazsak, valamint más beporzók mesterséges élőhelyinek kialakítására is sor került. Délutánonként ismeretbővítő előadások, túrák és foglalkozások színesítették a programot.

A tábor megvalósítását az Európai Unió és Magyarország Kormánya támogatta, az Interreg VA Románia-Magyarország Program segítségével.

 

Fotó: Zöld Kör archívum