Receptek a naptárhoz 2020

Receptek a naptárhoz 2020

 

 

 

 

 

 

 

 

Január

Káposztás lapóka

Tészta:

  • 300 g búzaliszt (BL55)
  • 1 csapott teáskanál sütőpor
  • 1 csapott teáskanál só
  • 50 ml étolaj
  • 120 ml víz

    Töltelék:
  • 1/2 fej káposzta
  • 1 db hagyma
  • bors
  • babérlevél
  • borecet

Elkészítés:

A tészta hozzávalóit egy tálban jól összegyúrjuk. Hagyjuk picit pihenni, pont elég neki annyi pihenő idő míg a tölteléket elkészítjük. Olajon a hagymát megdinszteljük, majd ízesítjük a fűszerekkel, végül hozzáadjuk a káposztás tölteléket és 20 perc  alatt készre pároljuk. A tésztát kinyújtjuk és 2 ek tölteléket helyezünk rá, összehajtjuk a tésztát, majd serpenyőben mindkét oldalát 3-4 perc alatt készre sütjük.

 

 

Február

Pikáns zellerkrémleves

Hozzávalók:

  • 1 db zellergumó
  • 1 db vöröshagyma
  • 1 db krumpli
  • 2 db alma
  • só, bors, szerecsendió
  • 2 ek olaj
  • frissen facsart bio citromlé vagy borecet
  • ízlés szerint (növényi)tejföl vagy joghurt

Elkészítés:
A zellergumót megtisztítjuk, kisebb kockákra vágjuk. A hagymát szintén kisebb kockákra vágjuk. Lábosba téve pirítsuk a hagymát, majd kissé sózzuk, és felöntjük annyi vízzel, hogy épp ellepje. Lefedve kis lángon kezdjük főzni a zellerrel együtt, közben tisztítsuk meg és vágjuk kockákra a krumplit, adjuk a leveshez. Végül tisztítsuk meg és vágjuk kockákra az almákat, adjuk a leveshez. Ha puhára főtt a zeller, botmixerrel turmixoljuk krémesre az egészet. Ha túl sűrű, öntsünk még hozzá vizet (vagy almabort), majd fűszerezzük ízlés szerint sóval, borssal, szerecsendióval, frissen facsart citromlével. Néhány kanál tejföllel vagy joghurttal is gazdagíthatjuk, de e nélkül is finom. Pirított, szeletelt mandulával vagy saját készítésű almachipsszel esetleg pirított kenyérkockákkal tálaljuk.
 

 

Március

Medvehagymás pesto

Hozzávalók:

  • 100 g medvehagyma
  • 35 g fenyőmag (pirított)
  • 70 g kemény sajt
  • 1 teáskanál só
  • feketebors (őrölt)
  • 100 ml olívaolaj

Elkészítés:

Késes aprító segítségével krémesítsük az összes hozzávalót, befőttes üvegbe töltjük, majd felhasználásig hűtőben tároljuk. Pirítósra kenve fogyaszthatjuk.

 

 

Április

Répatorta

Hozzávalók:

  • 2 csésze liszt
  • 1 csésze nádcukor
  • 1 csomag sütőpor
  • 1 csipet só
  • 1 marék durvára őrölt dió
  • 2 db répa reszelve
  • fél csésze tetszőleges olaj
  • 1 csésze narancslé
  • 1 kávéskanál vanília őrlemény

Elkészítés:

Keverjük el a lisztet a sütőporral, cukorral, sóval. Egy másik tálban keverjük össze az a őrölt diót, a reszelt répát, az olajat , narancslevet, vanília őrleményt. A két keveréket forgassuk össze. A kapott tésztát egy kiolajozott tortaformába simítsuk bele. Előmelegített sütőben 180 fokon, 40 perc alatt süssük aranybarnára. Díszíthetjük a tetejét dióval vagy aszalt gyümölcsökkel.

 

Május

Csőben sült spárga burgonyával

Hozzávalók:

  • 800 g burgonya
  • 1 kg fehér spárga
  • 1 csipet cukor
  • 1 ek citromlé
  • vaj vagy margarin a formához
  • 2 dl tejföl
  • 2 db tojás
  • frissen reszelt szerecsendió
  • 3 ág rozmaring
  • 50 g kemény sajt

Elkészítés:

A sütőt előmelegítjük 180 fokra. Közben a burgonyát meghámozzuk, megmossuk és felszeleteljük, majd sós vízben előfőzzük kb. 5 perc alatt. A spárgát meghámozzuk, és a fás végeket levágjuk. Nagy edényben sós vizet forralunk a cukorral és a citromlével együtt, majd beletesszük a spárgasípokat és ugyancsak előfőzzük 5 perc alatt. Vajjal vagy margarinnal kikenünk egy sütőtálat. A közepén elrendezzük a lecsöpögtetett spárgát, és rétegesen körérakjuk az egymást félig fedő burgonya szeleteket. A tejfölt kikeverjük a tojásokkal. Sóval, borssal, szerecsendióval fűszerezzük, és beleforgatjuk a megmosott kakukkfűről lecsipkedett leveleket. A burgonyát és a spárgát egyenletesen meglocsoljuk a szósszal, majd az előmelegített sütőben sütjük 20 percig. Ezután megszórjuk a finomra reszelt sajttal, végül aranyszínű kérget sütünk rá 15-20 perc alatt. Tetszés szerint friss rozmaringgal díszítve tálaljuk.

 

 

Június

Csokoládés-meggyes sütemény

Hozzávalók:

  • 350 g búzaliszt (BL55)
  • 12 g sütőpor
  • 0.5 L tej/növényi ital
  • 4 evőkanál holland kakaópor
  • 200 g barnacukor

Elkészítés:

A liszthez szitáljuk a sütőport, hozzáadjuk a cukrot, kakaót és összekeverjük. Lassan adagolva hozzáadjuk a szójatejet is, csomómentesre keverjük. Margarinnal kikent liszttel, megszórt 21*32 cm-es tepsibe öntjük a masszát. 180 C fokra előmelegített sütőben 25-30 perc alatt készre sütjük, tűpróbával ellenőrizzük a tészta belsejét.

 

 

Július

Zöldborsós, spenótos bulgur grillezett sajttal

Hozzávalók:

  • 100 g grill sajt
  • 100 g zöldborsó
  • 100 g spenót
  • 300 g bulgur
  • 2 evőkanál olaj
  • zöldségalaplé
  • 1 gerezd fokhagyma

Elkészítés:

A serpenyőben kevés olajon a fokhagymát, spenótot, zöldborsót enyhén megpirítjuk, majd hozzáadjuk a bulgurt és pár percig pirítjuk. Felöntjük kétszeres mennyiségű alaplével, szükség esetén fűszerezzük és kb. 20 perc alatt készre főzzük.Közben a sajtot száraz serpenyőben megsütjük.

 

 

Augusztus

Sült padlizsános lecsó

Hozzávalók:

  • 2 padlizsán
  • 6 nagyobb paradicsom
  • 2 sárga tök
  • 2 cukkini

A fűszeres öntethez:

  • 2 ek. bazsalikom
  • 1 tk. fokhagyma
  • 2 ek. petrezselyem
  • 2 ek. kakukkfű
  • só, bors
  • 4 ek. olívaolaj

A szószhoz:

  • 2 ek. olívaolaj
  • 1 hagyma felaprítva
  • 4 gerezd fokhagyma, felaprítva
  • 2 kaliforniai paprika, felkockázva
  • só, bors
  • 1 konzerv hámozott paradicsom
  • 2 ek. bazsalikom

Elkészítés:

Melegítsük elő 190 fokosra a sütőt. A zöldségeket vékony szeletekre vágjuk, majd sütőpapírral borított tepsire helyezzük. A szószhoz hevítsük fel az olajat egy nagy serpenyőben, majd pirítsuk a hagymát, a fokhagymát és a paprikát. Pároljuk puhára őket. Sózzuk, borsozzuk, majd adjuk hozzá a paradicsomot és főzzük 10 percet. Végül keverjük bele a bazsalikom leveleket is. A szószt tegyük egy hőálló edénybe, és helyezzük rá körkörösen, felváltva a zöldségkarikákat. Végül készítsük el a fűszeres öntetet: ehhez keverjük össze alaposan a hozzávalókat, majd locsoljuk meg vele a zöldségek tetejét. A serpenyőt fedjük le alufóliával és 190 fokos sütőben süssük 1 órán át. Az utolsó 20 percre távolítsuk el a fóliát.

 

 

Szeptember

Gombás hajdina leves

Hozzávalók

  • 1,5 bögre hajdina
  • 1,5 marék nyers vagy 1 marék szárított vargánya
  • 3 db sárgarépa
  • 3 szál petrezselyem
  • diónyi zeller
  • 1 fej vöröshagyma
  • 2 gerezd fokhagyma
  • 1 ek olaj
  • 1 kk édes-nemes pirospaprika
  • 1 db babérlevél
  • 2-3 szem egész bors
  • 2-3 db tárkonylevél vagy 1/2 mokkáskanál szárított tárkony
  • 1 szál lestyán vagy 1-2 szál zellerzöld
  • 1 csokor petrezselyemzöld

Elkészítés

A hajdinát megmossuk, és hideg vízben áztatjuk 3-4 órán át. A nyers vargányát megtisztítjuk és feldaraboljuk, ha szárított leöblítjük. (Nem kell beáztatni.) A megtisztított sárgarépát, petrezselyemgyökeret és zellert feldaraboljuk, a hagymákat apróra kockázzuk. A felforrósított zsiradékon megpirítjuk a hagymát és az előkészített gyökérzöldségeket. Megszórjuk a pirospaprikával, hozzáadjuk a babérlevelet és a szemes borsot, majd felengedjük 1,5 liter vízzel. Megsózzuk, beletesszük a vargányát, és 15 percig főzzük. Ezután hozzáadjuk a hajdinát és 10-12 percig főzzük. Végül beletesszük a tárkonyt, a szálas lestyánt, valamint a finomra vágott petrezselyemzöldet, és további 1-2 percig főzzük. Tálalás előtt a lestyánt kivesszük a levesből.

 

 

Október

Fűszeres sütőtökkrémleves pirított tökmaggal

Hozzávalók:

  • 0,5 kg sütőtök
  • 2 db krumpli
  • 2 fej kisebb vöröshagyma
  • 3 gerezd fokhagyma
  • 7 dl zöldségleves alaplé
  • ½ tk szerecsendió
  • 1 dl kókuszkrém
  • ízlés szerint só
  • ízlés szerint tökmagolaj
  • ízlés szerint pirított tökmag

Elkészítés

A sütőt előmelegítjük (180 fok, légkeverés). A sütőtököt megmossuk, kimagozzuk, nagyobb szeletekre vágjuk és berakjuk a sütőbe, kb. 20-30 perc alatt puhára sül. Ezalatt a vöröshagymás és a fokhagymát olajon üvegesre pároljuk majd félretesszük. Mikor már a sütőtök puhára sült kivesszük, kicsit hűlni hagyjuk majd meghámozzuk és beletesszük egy turmixgépbe, hozzáadjuk az üvegesre párolt hagymát és a megpucolt nagyobb darabokra vágott gyömbért, öntünk hozzá egy picit az alapléből és összeturmixoljuk. Majd átöntjük egy lábasba, hozzáadjuk a többi alaplevet, ízlés szerint megsózzuk és összeforraljuk. Tálaláskor pirított tökmaggal, tökmagolajjal és friss csírával tálaljuk.

 

 

November

Zöldséges vöröslencse leves

Hozzávalók:

  • 1 fej vöröshagyma, apróra vágva
  • 1-2 ek olívaolaj
  • 2 gerezd zúzott fokhagyma
  • fűszerpaprika ízlés szerint
  • 2 db sárgarépa, karikákra vágva
  • 1 db petrezselyemgyökér, karikákra vágva
  • fél zellergumó, kockákra vágva
  • 3-4 babérlevél
  • só, bors
  • 2 csésze vörös lencse

Elkészítés:

A hagymát az olajon megpirítjuk, hozzáadjuk a fokhagymát és a fűszerpaprikát, és alaposan elkeverjük.Beletesszük a gyökérzöldségeket, a babérlevelet, és annyi vízzel felöntjük, amennyi ellepi. Fedő alatt a zöldségeket pár percig főzzük majd adjuk hozzá a vöröslencsét. Sózzuk, borsozzuk, 10 percig még főzzük, majd melegen tálaljuk.

 

December

Gesztenyés bejgli

Hozzávalók (2 rúdhoz):

Tészta:

  • 300 g liszt
  • 150 g margarin
  • 30 g porcukor
  • 8 g élesztő
  • 3 g só
  • 1 tojássárgája
  • 3 cl hideg főzőtejszín
  • kb 6 cl hideg víz

Gesztenyés töltelék:

  • 500 g gesztenyemassza
  • 2 csomag vaníliás cukor
  • kevés rum

Elkészítés:

A tésztához az összes hozzávalót összegyúrjuk (az élesztőt is a liszthez kell morzsolni!) Kemény tésztát kell kapnunk, majd 20 percre a hűtőbe tesszük. A tölteléket összekeverjük. A tésztát 2 részre osztjuk, kinyújtjuk, majd megtöltjük őket a töltelékekkel külön-külön. A tojást kettéválasztunk, a sárgájával lekenjük a bejgliket, majd amikor megszáradt, a fehérjével is lekenjük. Másnap hurkapálcával megszurkáljuk őket az aljáig, és 180 fokon kb 35-40 percig sütjük.

 

 

A program az Európai Unió társfinanszírozásával valósul meg.