Civilek tiltakoznak az ellen, hogy az Európai Bankhatóság vezetője átigazoljon a pénzügyi lobbihoz

Civilek tiltakoznak az ellen, hogy az Európai Bankhatóság vezetője átigazoljon a pénzügyi lobbihoz

(Budapest, 2019. október 24.) - A Magyar Természetvédők Szövetsége tájékoztatása szerint Brüsszelben több mint 50 európai civil szervezet tiltakozik, mert az Európai Bankhatóság engedélyezte, hogy a hatóság jelenlegi főigazgatója, Farkas Ádám azonnal átüljön legnagyobb európai banki lobbicsoport vezérigazgatói székébe. Az esetet az Európai Parlament plenáris ülése is megvitatja a mai napon.

Szeptemberben került nyilvánosságra, hogy Farkas Ádám, az Európai Bankhatóság (EBH) jelenlegi főigazgatója jövő évtől, az EBH jóváhagyásával, csatlakozik az Európai Pénzpiacokért Szövetséghez (AFME), mint vezérigazgató.

A brüsszeli Change Finance koalíció felhívásához csatlakozva 58 civil szervezet petíciót intézett az EU intézményeihez. A szervezetek szerint az EBH főigazgatójának szinte azonnali váltása egy szabályozói szerepből az érdekképviseletibe – az AFME több mint 180 bank és pénzügyi intézmény érdekeit képviseli – komoly aggodalomra ad okot. Az EBH felügyeleti tanácsa által adott jóváhagyás szerintük nemcsak egy kifejezetten súlyos hiba, hanem az EU személyzeti szabályzata megsértése is, ezért követelik a döntés visszavonását.

Éger Ákos, a Magyar Természetvédők Szövetsége (a Change Finance koalíció magyar tagja) ügyvezető elnöke elmondta, hogy a 2008-as pénzügyi összeomlás után politikai prioritás volt a bankok feletti kontroll megerősítése, a pénzügyi szabályozók és az európai felügyeletek megerősítése. Amint a válság is világosan megmutatta, ezen szervezetek függetlensége elengedhetetlen céljaik eléréséhez. Ez a függetlenség most veszélyben van. Az ilyen pozícióváltások bennfentes információkkal látják el a pénzügyi ágazatot többek között a tervezett európai stratégiákról. Ez veszélyezteti a közérdeket, valamint a pénzügyi rendszer stabilitását.

Kenneth Haar, a brüsszeli Corporate Europe Observatory kutatója szerint a polgárok megbízásából dolgozó európai parlamenti képviselőknek nyomást kell gyakorolniuk az Európai Bizottságra és az Európai Bankhatóságra az sokak által vitatott  döntés visszavonása érdekében. Nem szabad engedélyezni, hogy Farkas Ádám a legfőbb banki szabályozó posztjáról a legnagyobb pénzügyi lobbista pozíciójába távozzon.

Az Európai Parlament plenáris ülése ma megvitatja az ügyet Paul Tang, a gazdasági bizottság szocialista tagja kezdeményezésére.

Az 58 civil szervezet levele: https://www.changefinance.org/wp-content/uploads/2019/10/Joint-Civil-Society-Statement-Stop-Top-Banking-Supervisor-from-moving-to-the-Finance-Lobby-1.pdf

A Change Finance (www.changefinance.org) koalíció egy európai civil összefogás a pénzügyi szektor reformja érdekében. A Magyar Természetvédők Szövetsége a koalíció magyarországi tagja.