Rendszerszintű változás oldhatja csak meg a klímaválságot

Rendszerszintű változás oldhatja csak meg a klímaválságot

A klímaválságot amely az ökológiai-társadalmi válság része csak rendszerszintű változtatásokkal, energiaátmenetre ösztönző eszközökkel lehet megoldani. A Magyar Természetvédők Szövetsége (MTVSZ) a Globális klímahét és az ENSZ Közgyűlés kapcsán erre hívja fel a figyelmet cikksorozatában és ezért vesz részt aktívan a Klímahét eseményein.

A Szövetség üdvözli, hogy az utóbbi hónapokban EU szinten is élénkült a vita a szerkezetváltásra ösztönző karbonadó vagy karbonosztalék körül. Többek között Van der Leyen az Európai Bizottság elnöke is felvetette, és az EU-t 2050-ig karbonsemlegessé tevő európai klímatörvényt tervez előterjeszteni. Tegnap az ENSZ Közgyűlésen Angela Merkel szóba hozta a karbonadót és a téma a mai EU energiaminiszteri ülésen is felmerülhet.

Hazai szinten a Magyar Természetvédők Szövetsége már több mint egy évtizede javasolt hatékony szerkezetváltásra ösztönző eszközt. Kezdeményezésére, a Nemzeti Fenntartható Fejlődési Tanács összes parlamenti frakciót képviselő tagjai által tíz éve került az Országgyűlés elé a Klímatörvény, mely végül azonban nem került elfogadásra. A törvény célja volt, hogy a magyar társadalom összes fosszilis energiafelhasználásának fokozatos csökkentésével érje el a környezeti-társadalmi terhek mérséklését, beleértve az üvegházhatású gázok kibocsátásának csökkentését, miközben hozzájárul az egyenlőtlenségek csökkentéséhez, a hazai zöld-ipar fejlesztéséhez, a polgárok tudatosságának növeléséhez.

"Üdvözöljük, hogy az ENSZ Közgyűlésen Áder János köztársasági elnök megerősítette: Magyarország a szén energetikai hasznosítását 2030-ra kivezetné. Ehhez többek között megfelelő intézkedéseket, eszközöket, a lakossági szénfűtésről átálláshoz támogatási rendszert várunk a 2030-ig szóló Nemzeti Energia- és Klímatervbe. Azonban az anyagi javakat előtérbe helyező erkölcsi értékeink megváltoztatása, fogyasztásunk csökkentése, az egész gazdasági-társadalmi szerkezet átalakítása nélkül – csak technikai megoldásokkal – nem érhetünk el valós eredményt." – hangsúlyozta Botár Alexa, a Magyar Természetvédők Szövetsége éghajlat és energia csoportvezetője.

A Globális Klímahét keretében a Magyar Természetvédők Szövetsége cikksorozat keretében mutatja be és eleveníti fel a ma is aktuális Klímatörvény koncepcióját, mely rendszer szinten járulhatna hozzá az egyéni felelősségen túlmenő közösségi, rendszerszintű változtatáshoz, a gazdaság és társadalom területén hazai és globális szinten egyaránt.