Magyar Természet Napja 2019

Magyar Természet Napja 2019
A Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület, a Magyar Természetvédők Szövetsége és a WWF Magyarország kezdeményezésére idén már 5. alkalommal ünnepeljük a Magyar Természet Napját!

A három szervezet 2014 végén aláírásgyűjtésbe kezdett, hogy megerősítsék a hazai természetvédelem helyzetét. Céljuk az volt, hogy megalapítsák a Magyar Természet Napját és ezzel ráirányítsák a figyelmet a hazai természeti értékeink, valamint erőforrásaink fontosságára. A kezdeményezéshez számos szervezet és közel 15 000 ember csatlakozott, így 2015-ben létrehozták a dedikált napot.

Ezzel a páratlan társadalmi összefogással bebizonyosodott, hogy a magyarok elkötelezetten és őszinte ragaszkodással állnak ki természeti értékeink és erőforrásaink védelme mellett.

A Magyar Természet Napja május 22-e lett, amikor globálisan a Biodiverzitás Világnapját ünnepeljük. A jeles napot idén immár ötödször ünneplik meg a kezdeményező szervezetek.

A Földön a biológiai sokféleség drasztikusan csökken. A gerinces fajok populációi 1970 óta 60%-kal zsugorodtak, trópusi területeken ez a 89%-os veszteséget is elérheti. A kétéltű fajok több mint 40%-a és a tengeri emlősök egyharmada veszélyeztetett. A korallzátonyaink felét már elveszítettük, a bolygó 1000 km-nél hosszabb 91 folyója közül már csak 21 tekinthető szabályozatlannak, és mindössze a Föld felszínének egynegyede mentesül az emberi tevékenység alól. A drámai adatokat megerősíti az ENSZ nemrégiben kiadott tudományos jelentése (IPBES), mely többek között arra is rámutat, hogy a következő időszakban akár egymillió állat- és növényfaj is kihalhat.

Mindezek alól hazánk sem mentesül. A hazai folyók természetes árterületeinek több mint 90 százaléka elpusztult, a biológiai sokféleség pedig még a természetvédelmi területek többségén is lassan, de biztosan csökken. Az agrártájakhoz kötődő, egykor kifejezetten gyakori ragadozó- és énekesmadárfajok egyedszámai zuhanórepülésbe kezdtek. Az eredményes növénytermesztéshez közvetlenül szükséges beporzó rovarok faj- és főleg egyedszámának zsugorodása pedig az élelmiszer-ellátást veszélyeztetheti.

Vannak azért hazánkban olyan jó példák, természetvédelmi programok is, amelyek reményre adnak okot. Az olyan, látványos fajokat érintő, sikeres védelmi programok mellett, mint például a rákosi vipera, az eurázsiai hód, a parlagi sas, a túzok, a kerecsensólyom, a kékvércse vagy a szalakóta megőrzésére irányuló programok, több, helyi sikert jelentő, komplex élőhelyvédelmi munka is történik.

Színes programok

A természetvédő civil szervezetek a korábbiakhoz hasonlóan számos érdekes programot szerveznek a jeles naphoz kapcsolódóan.

A Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület várja az érdeklődő szakembereket 2019. május 23-án Gödöllőn (Erzsébet Királyné Szálloda) 10.00-tól kezdődő, Lehetséges küldetés? című konferenciára, amelyen a mezőgazdasági és természetvédelmi ágazat intézményi és civil szereplőivel közösen tekintik át a mezőgazdasági biodiverzitás aggasztó helyzetét és tendenciáit, elemzik a lehetséges okokat, és próbálnak válaszokat, megoldásokat találni a felmerülő kihívásokra.

Május 24-26. között Gödöllőn a Nemzetközi Természetfilm Filmfesztivál keretében szemléletformáló standon játékos feladatokkal ismerkedhetnek meg a látogatók a gyakorlati madárvédelemmel és a természet kincseivel.

A Magyar Természetvédők Szövetsége a Zöld Körrel közösen Debrecenben ünnepli a Magyar Természet Napját A mogyorós pele nyomában természetvédelmi vetélkedő döntőjével. A Magyar Természet Napja kapcsán egész májusban fővárosi védett területeken tartanak kirándulásokat és intézményzöldítési programokat.

A WWF Magyarország munkatársaival a gödöllői Nemzetközi Természetfilm Fesztivál pénteki napján találkozhatnak a természetvédelmi programok iránt érdeklődők. A civil szervezet kvízekkel, filmekkel és kiadványokkal készül az eseményre, emellett egy izgalmas sorversenyen is részt vehetnek a látogatók.