Energiaügyek - Az Európai Unió szerepe a fenntartható fejlődés területén

Energiaügyek - Az Európai Unió szerepe a fenntartható fejlődés területén
2019. április 16-án az Alapvető Jogok Biztosának Hivatalában teltházas fórum keretében vitattuk meg az uniós ill. hazai klíma- és energiaügyeket, kiemelten a minimális üvegházgáz-kibocsátású gazdaságba való energiaátmenetet, a lakossági energiahatékonyság kérdéskörét és a megújuló energiák egyéni és közösségi hasznosítását. Az EU Tiszta Energia csomagja mindhárom területen kínál új lehetőségeket Magyarország számára. Az összegyűjtött javaslatokat a Magyar Természetvédők Szövetsége szerkesztett formában május közepén elküldi a magyar Európai Parlamenti képviselőjelöltek számára.

Az idei évben új összetételű Európai Parlament és Bizottság fogja megkezdeni tevékenységét. Egy háromrészes rendezvénysorozat keretében megvizsgáltuk három területen, köztük az energiaügyek területén, hogy mit tesz és mit tehetne az Európai Parlament és maga az Unió a fenntartható fejlődés érdekében.

Program

09.30 – 10.00 Regisztráció

10.00 - 10.10 Megnyitó – Dr. Bándi Gyula, a jövő nemzedékek szószólója

10.10 – 11.30 Felvezető előadások

1) Az EU klíma- és energiapolitikája és a magyar klíma- és energiapolitikai szerepvállalás – dr. Bart István, társelnök, Energiaklub (klímapolitika)   és Botár Alexa, éghajlat és energia csoportvezető, Magyar Természetvédők Szövetsége (energiapolitika)

2) Az EU energiahatékonysági céljai és a magyar lakosság energiahatékonysági érdekei és lehetőségei - Koritár Zsuzsanna programigazgató, Magyar Energiahatékonysági Intézet

3) Megújuló energia termelő-fogyasztó egyének és közösségek lehetőségei az EU új energiapolitikájában - Kovács Bence, energia program munkatárs, Magyar Természetvédők Szövetsége

11.30 – 11.50 Kávészünet

11.50 - 13.10 Műhelybeszélgetés 3 szekcióban

A rendezvény résztvevői a délelőtt elhangzottakra is építve az előadók és moderátor irányításával három csoportban beszélgetnek az alábbi témákról:

1. Uniós illetve hazai klíma- és energiapolitikai ambíciók

Vitaindító: dr. Faragó Tibor, c. egyetemi tanár (SzIE); MTVSZ

2. Lakossági energiahatékonyság

3. Lakossági és közösségi megújuló energia.

13.10 – 13.30 A műhelybeszélgetések tapasztalatai – visszajelzés a három szekcióból. Az európai parlamenti képviselőjelölteknek szóló javaslatok itt.

13.30 - Szendvicsebéd