Szemléletformáló programunkat hulladék témakörben 2019-ben is megszervezzük!

Szemléletformáló programunkat hulladék témakörben 2019-ben is megszervezzük!

Tavalyi sikeres projektünk folytatásaként, idén is folytatjuk szemléletformáló tevékenységünket hulladék témakörben. A szelektív hulladékgyűjtés, a hulladék keletkezés megelőzésének, a hulladékká vált anyagok újrahasznosításának/használatának népszerűsítése a célunk. Budapesten személyes döntővel záruló általános iskolásoknak szóló kétfordulós elektronikus vetélkedőt; tanulmányutat, valamint kiállítással egybekötött szemléletformáló napokat is szervezünk.


Vetélkedő budapesti általános iskolás diákok számára

„Környezetbarátok” címmel személyes döntővel záruló kétfordulós elektronikus vetélkedőt szervezünk 10-14 éves diákok 5 fős csapatai számára. A vetélkedőnk célja, hogy a fővárosi diákok megismerkedjenek a hulladék témával, saját felelősségüket felismerve változásokat eszközöljenek saját és környezetük életében. A vetélkedő során a csapatok egy elképzelt kiránduláson vesznek részt, a kirándulás során különböző kalandokba keverednek és feladatokat oldanak meg. A programra 73 csapat 365 diákja jelentkezett. Valamennyi csapatot elektronikus oklevéllel, a döntős csapatokat oklevéllel, ajándékcsomaggal jutalmazzuk, az első három helyezettet tanulmányútra visszük.

A vetélkedő első két elektronikus fordulója lezajlott. A szervezők nevében szívből gratulálunk minden résztvevő csapatnak az első három helyezettel pedig találkozunk a személyes döntőn az FKF Szemléletformáló és Újrahasználati Központjában!


Tanulmányút az FKF Szemléletformáló és Újrahasználati Központjába (XVIII kerület)

A döntővel egy napon, az esemény résztvevőinek tanulmányutat szervezünk, melyre a legjobb 3 csapatot hívjuk meg kísérőtanáraikkal (20 fő). A résztvevők tanulnak a fővárosi sajátosságokról, a hulladékok korszerű begyűjtéséről, feldolgozásáról, használt termékek újrahasználatáról, az FKF tevékenységéről, a központ jelentőségéről. A programra 2019. március 29-én kerül sor.


Iskolai szemléletformálás kiállítással

Tapasztalataink alapján az iskolák szívesen fogadnak szemléletformáló programokat, a kiállításokra és foglalkozásokra nagy igény jelentkezik az intézmények részéről. Éppen ezért jelen projektünkben fővárosi iskolákban két-három napos turnusokat a terveztünk, melyek során bemutatjuk "Kuka Suli” kiállítást. A jelentkező iskolákból hat intézmény került kiválasztásra, az iskolák egyedi igényeihez alkalmazkodva kialakítjuk szemléletformáló programunkat: a kiállítást tárlatvezetéssel ismertettük, valamint egy oktatóanyagot készítettünk, melynek segítségével a diákok felkészülhettek a hulladékgazdálkodás témaköréből és további tárlatvezetéssel továbbadhatták a megszerzett információkat iskolatársaiknak, tanáraiknak.

Programunkkal 6 fővárosi iskolába látogattunk az interaktív kiállítást több mint 2000 tanár és diák tekintette meg. Programunk során az iskolák átfogó képet kaptak a hulladékproblémáról rávilágítva arra, hogy mi mindent tehetünk, hogy csökkentsük környezetterhelésünket. A kiállítás végén játékok, köztük egy izgalmas társas is várta a látogatókat!

A kiállítást az alábbi helyszíneken és időpontokban mutattuk be:

február 18-20: Kosztolányi Dezső Gimnázium I. kerület

február 20-22: Batthyány Lajos Általános Iskola I. kerület

febr. 25-27: Rákospalotai Meixner Általános Iskola XV. kerület

febr. 28.-márc.1: Herman Ottó Általános Iskola XIII. kerület

március 4-6: Bókay Árpád Általános Iskola XVIII. kerület

március 6-8: Bethlen Gábor Általános Iskola és Gimnázium XI. kerület

 

A projekt az Innovációs és Technológiai Minisztérium támogatásával valósul meg.

www.szelektalok.hu