„Good food good farming” – Egészséges étel helyi gazdáktól

„Good food good farming” – Egészséges étel helyi gazdáktól

Idén a Magyar Természetvédők Szövetsége is csatlakozott a nemzetközi „Good food good farming” – Egészséges étel helyi gazdáktól nemzetközi kampányhoz. A program keretében számos európai országban rendeznek akciókat október 27-én, azzal a céllal, hogy az EU agrárpolitikája, az intenzív, nagyüzemi gazdálkodás helyett, a kistermelőket és a vidéki megélhetést támogassa. Akciónkkal olyan gazdálkodásért állunk ki, mely védi a talajt, a vizet, az ökoszisztémákat és a biológiai sokféleséget, nem járul hozzá az éghajlatváltozáshoz és az állatok szenvedéséhez, és egészséges táplálékot biztosít mindenkinek.


Miért csatlakoztunk? - A program háttere

Az Európai Unió agrárpolitikájának - a Közös Agrárpolitika (KAP)- nagy részét kitevő, területalapú közvetlen kifizetéseken alapuló támogatási rendszere, az elmúlt évtizedekben, jelentősen hozzájárult a birtokkoncentrációhoz, a fenntarthatatlan iparszerű mezőgazdaság térnyeréséhez és a vegyszerhasználat növekedéséhez Európa-szerte. Pedig a fogyasztók mellett, az EU az, aki támogatási rendszerével komoly ösztönzőként hathat a mezőgazdaság kulcsfontosságú szereplőire, a gazdákra, hiszen megfelelő pénzügyi eszközökkel támogathatja, hogy földjeiken fenntarthatóan, természetkímélő módon állítsák elő termékeiket.

Most, amikor az EU agrárpolitikájának reformja folyamatban van, lehetőségünk és egyben felelősségünk, hogy kifejezzük változást szeretnénk: egy olyan agrárpolitikát, amely támogatja a kistermelőket és a vidéki megélhetést, védi a talajt, a vizet, az ökoszisztémákat és a biológiai sokféleséget, nem járul hozzá az éghajlatváltozáshoz és az állatok szenvedéséhez, és egészséges táplálékot biztosít mindenkinek.

Ezen üzenet erősítésére, a „Good food good farming” – Egészséges étel helyi gazdáktól programhoz csatlakozó szervezetek, október 27-én európaszerte programokat szerveznek; fővárosokban, városokban és falvakban különféle akciónapokon, demonstrációkon, tiltakozó piknikeken, workshopokon és szemináriumokon keresztül üzenik, egy igazságos fenntartható agrárpolitikát szeretnének!

A hazai akciók bemutatása

A kampány vidéki hazai tevékenységeit a Magyar Természetvédők Szövetségeként koordináljuk- tagszervezeteinkkel országszerte 8 helyszínen szervezünk akciókat, vásárlói tanácsadás mellett kiállításokkal, kiadványokkal, játékokkal, totóval és különféle színes elemekkel várjuk az érdeklődőket.

Az akciónapok helyszínei:

Szombathely

Szervező: Kerekerdő Alapítvány

Helyszín: Hunyadi J. u. 5.;Városi Piac (Vásárcsarnok)

Elérhetőség:http://www.kerekerdo.org/

A program rövid bemutatása: A Kerekerdő Alapítvány akciónapot szervez az egészséges, helyi élelmiszerek népszerűsítéséért a Szombathelyi Piacon (Vásárcsarnok). Az esemény célja, hogy felhívja a figyelmet a tudatos vásárlási szokások kialakításának fontosságára, és a járókelőket a helyi, lehetőleg ökológiai gazdálkodásból származó termékek fogyasztására buzdítsa. A szórólaposztás, vásárlói tanácsadás mellett játékokkal, totóval várjuk az érdeklődőket.

 

Miskolc

Szervező: Ökológiai Intézet Alapítvány

Elérhetőség:http://www.ecolinst.hu/

 

Vásárosnamény

Szervező: Beregi Természet- és Környezetvédelmi Egyesület

Helyszín: Vásárosnamény főtér

Elérhetőség:http://www.termeszetbaratok.freeweb.hu/

A program rövid bemutatása: a Beregi Természet- és Környezetvédelmi Egyesület akciónapot szervez az egészséges, helyi élelmiszerek népszerűsítéséért, kiállításokkal, kóstolókkal; gyerekekjátékokkal. Mivel a város nevét is a történelemben a helyi termékek vásárával szerezte kitűnő alkalomnak tekintjük a helyi gazdálkodók és a helyi termékek bemutatásának és egyben a megemlékezésnek.

 

Vác

Szervező: Magosfa Környezeti Nevelési és Ökoturisztikai Alapítvány

Helyszín: Vác, Széchenyi u. - Görgey u. sarok

Elérhetőség:http://www.magosfa.hu/

A program rövid bemutatása: szombaton 10 és 13 óra között Vácott, a Széchenyi u. és a Görgey utca találkozásánál népszerűsítjük a helyi termékeket és a biotermékeket. Lesz kóstoló, információ, totó és Szilaj Béla, szürkemarha. Szeretettel várunk!

 

Szeged

Szervező: CSEMETE Természet- és Környezetvédelmi Egyesület

Helyszín: Szeged, Szent István tér

Elérhetőség:http://www.csemete.com/

A program rövid bemutatása: A CSEMETE Természet-és Környezetvédelmi Egyesület akciónapot szervez az egészséges, helyi élelmiszerek népszerűsítéséért a Szeged Szent István téren. A szórólaposztás, vásárlói tanácsadás mellett játékokkal, totóval várjuk az érdeklődőket.

 

Encs

Szervező: Gömör-Tornai Alapítvány

Helyszín: Encs

Elérhetőség:Laskó-Kuthi Adrienn; kuthiadrienn@gmail.com

A program rövid bemutatása: az akciónapon az infópult mellett sajt, szörp, alakorbúzából készült keksz és sütemények kóstolóival és receptekkel készülünk a lakosság megszólítására. Mi is szeretnénk recepteket gyűjteni a megjelentektől, hiszen az egymástól való tanulás nagyon fontos. :-)

 

Hajdúböszörmény

Szervező: ZÖLD KÖR – a Föld Barátai Magyarország tagja

Helyszín: Hajdúböszörmény, Városi Piac, piaccsarnok

Elérhetőség:https://www.zoldkor.net/

A program rövid bemutatása: a hajdúböszörményi vásárcsarnokban reggel 8 órától várjuk az érdeklődőket asztali játékokkal, kiállításokkal, kiadványokkal, totóval.

 

Veszprém

Szervező: Csalán Környezet- és Természetvédő Egyesület

Helyszín: Veszprém, Kossuth utca

Elérhetőség:https://www.csalan.hu/

A program rövid bemutatása:

 

A program nemzetközi honlapja az alábbi linken érhető el: https://www.goodfoodgoodfarming.eu/



A rendezvény az Európai Bizottság Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Főigazgatóságának és az Agrárminisztériumnak az anyagai támogatásával valósul meg. A rendezvényen elhangzottakért a szervezők felelnek, az nem tükrözi a támogató álláspontját.