Idén augusztus 1. a Túlfogyasztás napja!

Idén augusztus 1. a Túlfogyasztás napja!

Idén minden korábbinál hamarabb, már augusztus elsején elérjük a túlfogyasztás napját. Eddigre elfogyasztjuk az ez évre jutó erőforrásainkat. Innentől már a jövő generáció erőforrásait vesszük el és éljük fel.

Mit tehetünk? Véleményünk szerint szemléletváltással és cselekvéssel a folyamat megfordítható anélkül, hogy életminőségünk csökkenne.


Javaslataink az életmódunk és a fogyasztási szokásaink javítására:

-Pénzünk szavazat, ezért válasszuk az alacsonyabb környezetterheléssel járó termékeket és szolgáltatásokat, azaz azokat, amelyek földrajzilag minél közelebbi helyről, ökológiai vagy felelős gazdálkodásból származnak, illetve környezetbarát címkével vannak ellátva.

-A természetben minden egy körforgás részét képezi. Ez a jelenség megtalálható a társadalomban és a gazdaságban is. Minden anyag értékkel bír: csak annyit fogyasszunk, amennyire valóban szükségünk van. A keletkező hulladékot minimalizáljuk, vegyünk részt az újrahasznosításban. Minél kevesebb vegyszert juttassunk a környezetbe, előzzük meg a szennyezést.

-A testi-lelki-szellemi egészség és fejlődés eléréséhez elengedhetetlen a helyes táplálkozás, a rendszeres testmozgás és a személyes kibontakozást biztosító, alkotó jellegű vagy teljesítményre ösztönző tevékenység. Ügyeljünk a megfelelő mennyiségű és összetételű tápanyagfogyasztásra. A kedvező élettani hatások miatt elsősorban idény gyümölcsöket és zöldségeket fogyasszunk, melyek megbízható forrásból származnak. Becslések szerint Magyarországon évente 1,8 millió tonna élelmiszer megy veszendőbe, ezért kerüljük el az élelmiszer-pazarlást, és használjuk fel vagy adományozzuk el a még fogyasztható élelmiszert.

-Részesítsük előnyben a környezetbarát közlekedési módokat: közösségi közlekedés, kerékpár, gyaloglás, (megújuló árammal működtetett) elektromos autó.

-Az összes energiafelhasználás 35%-a a lakosságnál és 25%-a a közlekedésben történik. Csökkentsük az energiafogyasztásunkat, és növeljük az energiahatékonyságot (pl. épületszigeteléssel). Lehetőség szerint térjünk át megújuló energiaforrásokra.

-Nemcsak a magánszemélyek, hanem a vállalatok és az állami szektor szereplői is tehetnek a célok eléréséért, amennyiben fenntartható gyakorlati megoldásokat vesznek át, az erőforrásokkal hatékonyan gazdálkodnak és megelőzik a talajba, vízbe vagy levegőbe való szennyezést.