Római-partért aggódók figyelmébe

Római-partért aggódók figyelmébe
Közös értékek mentén újuljon meg a Római-part: maradjanak meg az árnyékot adó fák, a természetes, kavicsos part! A Római-partért aggódók figyelmébe ajánljuk a következő felhívást.

Kedves, a Római-partért Aggódók, Tenni Akarók!

A Csillaghegyi ártéri öblözet árvízvédelme (Aquincumtól Békásmegyerig) évtizedek óta megoldásra vár. A Főváros vezetése ezt a fontos feladatot sajátos megoldást erőszakolva kívánja megoldani.

A Fővárosi Önkormányzat hullámtéri üdülési övezetben magáncélú nagyberuházásokat kíván teljes körűen megvédeni a természet-közeli keskeny parti közterület tönkretételével. Közpénzen tennének tönkre közterületet egy olyan beruházással, ami itt nem közfeladat. A tervezett mobil fal a lehetséges megoldások közül típusa miatt a legkockázatosabb, mégis a legdrágább volna; nemcsak a létesítése, hanem a karbantartása/üzemeltetése is. A gát magassága miatt alépítményekkel, szivattyú állomásokkal veszélyesen és nagyon drágán be kéne avatkozni az ártéri öblözet talajvíz háztartásába. Az árnyat adó fák legnagyobb része eltűnne; a kavicsos part helyett épített partot hoznának létre. A mobil fal széles, 50-110 cm magas fix vasbeton alapja választaná el egymástól a csupasz sétányt, és a hullámtér maradékát.

A tervezett gát <–> SZAKÉRTŐI VÉLEMÉNYEK:

- Nem készült összehasonlításra alkalmas terv a Nánási – Királyok úti fővédvonalra.

- Tervek nélkül és egy szakmailag alacsony színvonalú tanulmány alapján döntöttek a parti mobilgát nyomvonaláról, és közbeszerzés nélkül készítettek el terveket.

- A képtelen követelmények szerint készült terv hiányos adatokon nyugszik.

- Fontos szakmai kérdések tisztázatlanok.

- HIDROLÓGIAI KÍSÉRLET 55 EZER EMBEREN.Ld. pl.:

https://atlatszo.hu/2017/08/18/fordulat-johet-a-romai-part-ugyeben-vizugyi-szakertok-nyilt-levelben-fordulnak-a-fopolgarmesterhez/


Szakértői javaslat a Csillaghegyi-öblözet árvízvédelmére és a Római-part komplex rendezésére.

A terv vízjogi engedélyezési eljárása augusztusban elkezdődött. Ennek egy fontos ága a Környezeti Hatástanulmány (KHT) társadalmasítása, amelynek során mi is hangot adhatunk aggodalmainknak, ld. http://fakaromain.hu/2017/08/26/kht/.

A Római-partért menetet tervezünk október 1-én 15:00 – 17:00 között, ld. https://www.facebook.com/events/134386477175242.

Legyetek naprakészek, védjük meg együtt a Rómait a Főváros által már őszre tervezett pusztítástól!

Kérünk, levelünket terjeszd a Római-partért aggódó ismerőseid körében! Hírlevél listánkra a fakaromain@gmail.com e-mail címen tudsz feliratkozni.

Üdvözlettel, a Római-part barátai

Aquincum-Mocsáros Egyesület
Maradjanak a FÁK a Rómain
Természetesen szeretjük a Rómait
Civilek a Rómaiért Pjt
Rómaifürdő Telepegyesület
Óvjuk meg a Római-part szépséges fáit
csoportok