Vásároljunk okosan! - Hogyan kerülhetjük ki a pálmaolajat?

Vásároljunk okosan! - Hogyan kerülhetjük ki a pálmaolajat?
Szerencsére egyre többen hallottak már róla, hogy milyen környezeti és emberi jogi problémák kapcsolódnak a pálmaolaj előállításához. Fogyasztóként mi is sokat tehetünk azért, hogy kevesebb pálmaolajat használjunk globális szinten. Összegyűjtöttünk néhány tippet, hogy mire érdemes figyelnünk, ha szeretnénk elkerülni a pálmaolajjal készített termékek megvásárlását, ami nem olyan egyszerű feladat, hiszen a szupermarketek polcain található áruk közül minden második tartalmaz pálmaolajat...


Tippek a pálmaolaj elkerülésére

1. Igyekezzünk a süteményeinket, kekszeinket magunk készíteni!

A hagyományos receptek általában vajat, zsírt, napraforgó- vagy olívaolajat javasolnak a házi kekszek, sütemények elkészítéséhez. Ha időnk engedi, süssük meg magunk a ropogtatnivalónkat!

2. Keressük a kisüzemi, háztáji termékeket!

A kisüzemekben általában hagyományos receptek alapján, a legtöbbször pálmaolaj nélkül készülnek a sütemények, kekszek. Ha piacon vesszük, kérdezzük meg az árust, milyen olajjal készült a termék!

3. Ha boltban, csomagolt árut veszünk, nézzük meg alaposan a csomagolást!

A csomagolt termékeknél minden összetevőt fel kell tüntetniük a gyártóknak. Bogarásszuk át az összetevők listáját, és ha pálmaolaj, pálmazsír, palmoil, palmfat szerepel rajta, hagyjuk a polcon a terméket. Akkor is gyanakodjunk, ha az szerepel rajta, hogy „különböző növényi olajok”, mert ez lehet pálmaolaj.

4. Tisztító-, mosószerek esetében is nézzük meg az összetevők listáját!

Igen gyakori összetevő a fenti termékekben is a pálmaolaj. Az élelmiszerekhez hasonlóan itt sem javasoljuk az olyan árucikkek megvásárlását, amelyekben pálmaolaj (palmoil, palmfat) található. Helyettük használjunk hagyományos, környezetbarát tisztítószereket, pl. ecetet, szódabikarbónát, mosószódát. Hasznos tippek találhatók itt:

http://www.csalan.hu/zold-tippek/takarits-zolden

5. Kozmetikumok esetében is legyünk körültekintőek!

A tusfürdők, samponok esetében is gyakran használnak pálmaolajat. Keressük az olyan natúr kozmetikumokat, amelyek összetevői között nem szerepel a pálmaolaj. Készíthetünk magunk is szappant. Épp most van szezonja a levendulának, készítsünk levendulaszappant házilag! Itt a recept: http://www.szappantanfolyam.hu/levendulaszappanrecept/

 

Ha vásárlás során törekszünk a fentiek betartására, már nagyon sokat tettünk a környezetünkért és a saját egészségünkért! 

Kérjük, írja alá ezzel kapcsolatos petíciónkat!