Írj a magyar döntéshozóknak: mondjunk NEM-et a CETA-egyezményre!

Írj a magyar döntéshozóknak: mondjunk NEM-et a CETA-egyezményre!

Az Európai Bizottság 2016. július 5-én terjesztette be az Európai Tanács elé az EU és Kanada közötti szabadkereskedelmi egyezményt, a CETA-t. Az egyezményről az EU kereskedelmi minisztereinek szeptember 23-i, informális tanácsülésén tárgyaltak Pozsonyban és október 27-ére az Európai Bizottság már a közös ratifikációt tervezi Kanada miniszterelnökével. Magyarország azonban még nem foglalt állást a CETA-t illetően. Itt az ideje, hogy megállítsuk ezt az előnytelen, sőt veszélyes egyezményt! Írj most a döntéshozóknak!


http://greenpeace.hu/stopCETA

Írj most a döntéshozóknak, hogy Magyarország ne támogassa a CETA-t, és annak ideiglenes hatályba léptetését sem. A CETA ugyanis a nagyvállalatok érdekeit szolgálja és nem az emberekét. Az egyezmény a környezetünket, az éghajlatvédelmi törekvéseket és egészségünket is veszélyezteti.

A CETA hasonlóan veszélyes, mint az európai közvélemény ellenállása miatt már a vezető politikusok által is egyre kevésbé támogatott TTIP, az USA–EU közötti szabadkereskedelmi egyezmény.

Mi pontosan a baj a CETA-val?

  • Az óriáscégek az állampolgárok egészségét és jogait védő kormányokat a jelenlegi uniós intézményi és igazságszolgáltatási rendszeren kívül elmaradt profitért perelhetnék.
  • Veszélyeztetné az elővigyázatosság elvének érvényesülését.
  • Felszámolná az uniós engedély nélküli GMO-kra vonatkozó zéró tolerancia elvét. Így legalizálná a GMO-szennyezést, amivel veszélyeztetné hazánk Alaptörvényébe foglalt génmódosítás-mentes mezőgazdaságát.
  • Több szempontból ellentmond a 11/2016. (VI. 17.) országgyűlési határozatnak, amely a készülő szabadkereskedelmi egyezményekre vonatkozóan határozott meg szigorú feltételeket.


Ez a 2016. május-júniusi országgyűlési határozat nem születhetett volna meg nélkülünk. Meggyőztük a magyar döntéshozókat arról, hogy Magyarországnak nem érdeke a káros és veszélyes szabadkereskedelmi egyezmények aláírása.

Most is hasonló cselekvésre van szükség!

Érjük el együtt, hogy a következő hetekben megszülessen a CETA-t elutasító országgyűlési határozat, és a kormány is mondjon a nemet az Európai Tanácsban az EU és Kanada közötti szabadkereskedelmi egyezményre! Magyarország ne támogassa, hogy a CETA akár csak ideiglenesen is hatályba lépjen!

Írj levelet az illetékes döntéshozóknak, és terjeszd a petíciót!

Kérjük, hívd fel barátaid, rokonaid, ismerőseid figyelmét a témára. Egy ilyen egyezmény óriási visszalépés lenne Európának és Magyarországnak!

Köszönjük, hogy velünk együtt kiállsz az emberek és a környezet védelméért!