Az Európai Unió felszólítja a Bizottságot, hogy szüntesse meg a tisztességtelen forgalmazói magatartást

Az Európai Unió felszólítja a Bizottságot, hogy szüntesse meg a tisztességtelen forgalmazói magatartást

Az Európai Parlament június 7-én szavazott a Tisztességtelen Kereskedelmi Gyakorlattal (UTP) foglalkozó EU Bizottsági közleményéről.

AZ EU Parlament felszólította a Bizottságot, hogy erősítse a Tisztességtelen Forgalmazói Magatartásról szóló szabályozást. Az Európai Környezetvédő Iroda (EEB) és a velük a SupplyCha!nge projektben együttműködő 28 civil szervezet üdvözölte a Parlament döntését és várja az Európai Bizottság konkrét lépéseit a témában.


"A mai szavazás megmutatta, hogy az Európai Parlament méltányosabb üzleti kapcsolatokat szeretne látni Európa és a déli országok között” – mondat Stefan Grasgruber-Kerl, a Supplycha!nge projekt szóvivője. Most itt a lehetőség az Európai Bizottság előtt, hogy lépéseket tegyen egy olyan kötelező irányelv létrehozására, amely védelmet nyújthat a kisgazdaságokban dolgozók és a kis mezőgazdasági üzemek számára az egyre növekvő befolyással bíró szupermarketekkel és nemzetközi élelmiszeripari cégekkel szemben az ellátási lánc teljes hosszán. A Parlament ezzel eleget tett azon 61000 embernek, akik a Supplycha!nge kampány keretében aláírásával követelte a tisztességtelen forgalmazói magatartás megszüntetését.

 

„Az EU parlamenti képviselőkkel folytatott érdekérvényesítésünknek köszönhetően a legkevésbé elkötelezett frakciók is belátták, hogy a korábban elfogadott Ellátási Lánc Kezdeményezés nem elégséges az élelmiszer-ellátási lánc mentén oly gyakori tisztességtelen forgalmazói magatartás visszaszorítására. Üdvözöljük a Czesak-jelentéssel kapcsolatos európai parlament plenáris szavazást, és örülünk neki, hogy a képviselők egyértelmű jelzést küldtek a Bizottságnak, hogy a termékek címkézése és a saját márkás termékek olyan téma, amellyel a Bizottságnak és az illetékes hatóságoknak mindenképpen foglalkozniuk kell.” – nyilatkozta Eva Izquierdo, az Európai Környezetvédő Iroda (EEB) projektfelelőse.

 

Bővebb információ: http://supplychainge.org/the-project-eu/?L=eu