Budapesti természeti értékeink

Budapesti természeti értékeink

A Főváros területén számos kiemelkedő jelentőségű természeti érték található. Ezek egy része országosan védett, de számos (30 feletti érték) fővárosi védelem alatt álló. Ezen értékek többsége kevéssé ismert a budapesti lakosság számára, holott ezek a természeti, kulturális értékek kiváló alkalmat adnak a fővárosi lakosok számára a környezettudatos, egészséges, és valamennyi társadalmi réteg számára elérhető kikapcsolódásra.


Éppen ezért ezen területek megismertetésére a tavalyi évben a Fővárosi Önkormányzat támogatásával egy átfogó szemléletformáló kampányt indítottunk, melyet az idei évben folytattunk.

A tavalyi évben elkészült kiadványainkat idén új kötetekkel egészítettük ki, immár 7 részes a budapesti természetismereti séták sorozatunk:

Természetismereti séta a Kis-Svábhegyen
Természetismereti séta a Margit-szigeten
Természetismereti séta a Naplás-tónál
Természetismereti séta a Róka-hegyi kőfejtőben
Természetismereti séta a Gellért-hegyen
Természetismereti séta a Nagy-Hárs-hegyen
Természetismereti séta Merzse-mocsár vidékén


Emellett bővítettük ismeretterjesztő tablóink számát, immár hat védett fővárosi helyszínről szól a kiállításunk: Róka-hegyi kőfejtő, Margit- sziget, Gellért-hegy, Naplás-tó, Kis-Sváb hegy és Nagy-Hárs-hegy. 

A kiállítás bemutatásának felhívásra 72 intézmény jelentkezett, a kiállításokat ezidáig hat budapesti iskolában állítottuk fel, valamint az óriási érdeklődésnek köszönhetően további iskolákba is szeretnénk eljuttatni.

A kiállítást eddig:

·Hungária Általános Iskola és Kollégium

·Kispesti Móra Ferenc Általános Iskola és Egységes Gyógypedagógiai Módszertani Intézmény

·Kőrösi Csoma Sándor Két Tanítási Nyelvű Általános Iskola

·Palotás Gábor Általános Iskola

·Gyengénlátók Általános Iskolája,Egységes GyógypedagógiaiMódszertani Intézménye és Kollégiuma

· Budapest V. Kerületi Hild József Általános Iskola

tanárai, tanulói és azok családjai tekinthették meg ingyenesen.

A kiállított anyagokat az iskolák nagy lelkesedéssel fogadták a visszajelzések alapján mind a diákok, mind pedig a tanárok és szülők nagy örömüket lelték benne.


 

Az idei évben egy magyar és angol nyelvű szórólap is készült a projekt keretében, valamint aloldalunkon igyekszünk minél több színes információval szolgálni tevékenységünkről és a védett értékeinkről.

Letölthető színező:

Védett lepkék


A projekt a Fővárosi Környezetvédelmi Alapból kerül támogatásra. Köszönjük a nagylelkű támogatást!