Jó tanácsok fogyasztóknak

Jó tanácsok fogyasztóknak

Fedezze fel a helyi termelői piacokat, amelyek egészséges, finom és megbízható élelmiszert biztosítanak Önnek és családjának! Keresse fel a legközelebb lévőt, kóstoljon, ismerkedjen a termelőkkel és portékájukkal, figyelje meg a helyben megtermelt élelmiszerek széles kínálatát.

Mit tehet Ön a biztonságos élelemért?

1. Tudatosan vásároljon!

Körültekintően vásároljon, alaposan nézze meg, mi található a termékben, honnan származik, milyen körülmények között termesztették, állították elő.

2. Vásárlása szavazat!

Vásárlásával egyben az adott termelési rendszer (hazai, ökológiai / import, intenzív) mellett voksol, hiszen elköltött pénzével azt támogatja.

3. Hazai élelmiszereket vásároljon!

Ha hazai gazda termékeit keresi, pénze itthon marad, hozzájárul a hazai munkahelyek megtartásához. A mérések alapján még a nem-bio, hagyományos hazai növények fogyasztása is negyedére csökkenti a kockázatot. Fontos szempont, hogy a szállításból eredő környezetterhelés is csökken, ha nem külföldről származó terméket vesz.

4. Biotermékeket vásároljon!

Biotermék vásárlásával olyan termelést támogat, amely magas beltartalmi értékű, szermaradvány-mentes, egészséges élelmiszert állít elő. Így közel 100% biztonsággal nem tartalmaz majd élelmiszere növényvédőszer-maradványt. Mivel a termesztés során nem használnak műtrágyákat, vegyszereket, egyúttal a környezetét is óvja.

5. Évszaknak megfelelő zöldségeket, gyümölcsöket vásároljon!

Így nem egy másik földrészen érő, vagy üvegházban hajtatott zöldséget, gyümölcsöt fogyasztunk el, hanem azt, ami éppen akkor érik, friss. Csökken a szállítás okozta környezetszennyezés, nem támogatja az iparszerű, nagyüzemi növénytermesztést.

6. Kerülje a félkész termékeket!

A félkész termékek általában sok mesterséges anyagot, tartósítószert, ízfokozót, színezéket tartalmaznak, lehetőség szerint válasszunk friss alapanyagokat.

7. Kerülje a magas szójatartalmú termékeket!

Az Amerikai Egyesült Államokban termesztik a legtöbb szóját, amelynek legnagyobb része génmódosított. Ha bizalmatlanok vagyunk a génmódosított élelmiszerekkel kapcsolatban, érdemes kerülni a szója fogyasztását, hiszen a hazai élelmiszerekben felhasznált szója nagy része is Amerikából származik.

8. Keresse a méltányos kereskedelemből származó termékeket!

Ma már sok, adott esetben nálunk nem honos növény vagy a belőle készült termék (pl. kávé, tea, csokoládé) kapható Fair Trade védjeggyel. A védjegy biztosítja, hogy az adott termékért a termelők méltányos árat kaptak, előállításához nem kapcsolódik gyerekmunka, vagy egyéb kizsákmányoló munkáltatás.