Kirándulás a Gellért-hegyre

Kirándulás a Gellért-hegyre
Budapest természeti értékeit bemutató programsorozatunk következő kirándulására hívunk minden érdeklődőt nagy szeretettel! Tartsanak velünk szombaton és kiránduljunk együtt a Gellért-hegyre!


A Magyar Természetvédők Szövetsége és a Budapesti Természetbarát Sportszövetség kirándulást szervez a Gellért-hegyre 2015.02.21-én, szombaton.

A Főváros területén számos kiemelkedő jelentőségű természeti érték található. Ezek egy része országosan védett, számos közülük fővárosi védelem alatt álló. Többségük azonban kevéssé ismert a budapesti lakosság számára, holott igen kellemes, egészséges és megfizethető kikapcsolódást jelentenek. Ezért ezen természeti és kulturális értékek bemutatására 4 alkalomból álló kirándulás- sorozatot szervezünk, melynek soron következő eseményére minden érdeklődőt szeretettel várunk!

Időpont: 2015.02.21. szombat

Jelentkezés: a kiránduláson korosztálytól és nemtől függetlenül bárki részt vehet, a részvétel előzetes jelentkezéshez nem kötött. (Azonban kérjük, hogy az 5 főnél nagyobb létszámmal érkező csoportok, jelezzék részvételi szándékukat a szervezőknél.)

Találkozás: 9 órakor, Móricz Zsigmond körtér 4-es metró előtt

Tervezett visszaérkezés: Móricz Zsigmond körtér, kora délutáni órákban

Táv:7 km

Útvonal: Krisztina-tér /volt Horváth –kert/ - Tabáni Tanösvény – Gellért-hegy oldala /Buda király és Pest királylány szobra – Filozófusok kertje – Gellért szobor - Gellért-tér.

Nehézségi szint: könnyű kirándulás

Szintkülönbség:100 m

Költségek: a kirándulás önköltséges (tömegközlekedés, étkezés költségei)

Túravezető:Telek György, Dr. Balogh Istvánné

A helyszín rövid bemutatása:Általános, komplex tájleírás

A Gellért-hegy országos jelentőségű Természetvédelmi Terület, de legalább ilyen értékes történelmi, kulturális és szakrális múltja miatt is. Így lett a hegy és környéke fővárosunk idegenforgalmának, turista forgalmának egyedülálló, frekventált helyszíne. A világhírű páratlan panoráma, a felüdülést, pihenést biztosító zöldterület százezreket vonz ide az év minden szakában. A nehezen hozzáférhető dolomit szikla részeken megmaradtak az eredeti, dolomitra jellemező élővilág értékes képviselői. Ilyenek például a kőris- és hársfák, a karszt-bokorerdők és a gyertyános-tölgyesek. A meredek, sziklás Dunára néző részeken fennmaradt a dolomit-sziklagyep sajátos és egyedülálló növényzete.Kiemelkedő képviselője a csikófark termős populációja, és a Magyarországon csak itt élő sárgás habszegfű. A sasbérc típusú hegyrög igen gazdag hidrotermális jelenségek emlékeiben is (források,barlangok, ásványok). A Gellért-hegy Természetvédelmi terület nagysága: 40 ha, a Duna-Ipoly Nemzeti Park területéhez tartozik és védelmét élvezi.

Felmerülő kérdések esetén kérjük bátran keressék a szervezőket:

Budapesti Természetbarát Sportszövetség: Telek György, 0630/2579601, telekster@gmail.com

Magyar Természetvédők Szövetsége: Kis Klára: 061/2167297, klara@mtvsz.hu


A projektet a Fővárosi Önkormányzat Környezetvédelmi Alapja támogatta.