Vizes élőhelyek vízpótlásának javítása

Vizes élőhelyek vízpótlásának javítása

Megkezdődtek a vizes élőhelyek vízpótlását célzó beruházások az Aggteleki Nemzeti Park területén, amelyek középpontjában a Bodrogzug vízellátásának javítása, valamint szabályozhatóvá tétele - ezáltal természeti állapotának hatékony megőrzése és helyreállítása - áll.

 

A projekt célkitűzései


Összhangban a hazai természetvédelem stratégiai célkitűzéseivel, az Aggteleki Nemzeti Park Igazgatóság koordinációjában megvalósuló fejlesztés fontos célkitűzéseként tartja számon a természetvédelmi kezelést igénylő NATURA 2000, védett, valamint fokozottan védett természeti területek ökológiai potenciáljának megőrzését.

A projekt komplex célkitűzése az országos jelentőségű védett és Ramsari egyezményes* bodrogzugi terület, mint értékes vizes élőhely megőrzése, fenntartása – ezzel összefüggésben az őshonos, védett növény- és állatfajok védelme.

A cél eléréséhez a következő tevékenységek megvalósítását tervezi az ANPI:
  • A nyárigát egyes szakaszainak visszabontása Olaszliszka, Bodrogkeresztúr és Tokaj térségében.
  • A nyárigát építésekor megszüntetett (áttöltött), vagy feliszapolódott erek, csatornák helyreállítása.
  • A bodrogzugi vízelvezető főcsatornák vízszállító képességének helyreállítása.
  • Csatorna átereszek helyreállítása, illetve bontása.
  • A nyárigátba beépített, meglévő műtárgyak rekonstrukciója, átépítése, bontása.
  • Új átereszek építése.
  • Csónakzsilip építése.
  • Mederátjárók építése.
  • Vadmenekítő dombok építése.
  • Madármegfigyelő torony építése.
  • A Bodrogzug vízitúra tanösvény tábláinak aktualizálása és kiegészítése a jelen projekt bemutatásával
A tevékenységek folyománya:

A védett bodrogzugi csatornák vízszállító képességének növelése biztosítja a Bodrogzug jelentős részének vízcseréjét, vizes élőhelyeinek egyenletesebb vízellátását, kedvezően befolyásolja a térség vízháztartását, fékezi a holtmedrek eutrofizációját, így elősegíti a vizes élőhelyek és a vízi életközösségek megőrzését. A beavatkozások hatására, a fejlesztés eredményeként számos, Európai Uniós szempontból kiemelt jelentőségű élőhely kiterjedése növekedik, vagy természeti állapota szinten tartható.

A megvalósításról:

A pályázati programot az Aggteleki Nemzeti Park Igazgatóság az Észak-magyarországi Vízügyi Igazgatósággal, konzorciumi megállapodás keretében valósítja meg. A Bodrogzug vízellátásának javítását, szabályozhatóvá tételét, ezáltal természeti állapotának hatékony megőrzését, helyreállítását célzó beruházás kivitelezője az AQUA-GENERAL Kft.

A program azonosító száma: (azonosító szám: KEOP-312/2F/09-11-2013-0017)

A projekt 829,29 MFt európai uniós támogatás segítségével, a Széchenyi 2020 program keretében valósul meg.

* Egyezmény a nemzetközi jelentőségű vadvizekről, különös tekintettel a vízimadarak élőhelyeire, az egyik legrégebbi nemzetközi természetvédelmi egyezmény