Természetvédők Európa-szerte

Természetvédők Európa-szerte

Új tárlat nyílt Brüsszelben és lélegzetelállítóan szép könyv jelent meg róla, amely 22 rendkívüli személyt mutat be, akiknek munkája szervesen hozzájárul a természeti világ megmentéséhez és helyreállításához Európa különböző pontjain Ciprustól Norvégiáig és Bulgáriától az Egyesült Királyságig, többek között Magyarországon is.


A "Keepers" a Föld Barátai Európa és Luka Tomac, a Zelena akcija / Föld Barátai Horvátország fotósának közös projektje történeteket elevenít meg Európa minden zugából, olyan fiatalok és idősek, nők és férfiak munkásságát, akik élőhelyek és a biológiai sokféleség védelmének és visszaállításának szentelik életüket. Az elbeszélések bemutatják miért és hogyan teszik mindezt. Harcolnak káros projektek ellen, újraélesztenek elpusztított élőhelyeket, és a természet védelmére tanítják az új generációkat.

A földrajzi távolság ellenére a Természetvédők tapasztalatai a természetet és a biológiai sokféleséget érő fenyegetések terén nagyon hasonlóak. A fenntarthatatlan fejlődés és a kitermelőipar terjeszkedése az egész kontinensen komoly problémát jelent, a természetet és a helyi közösségeket egyaránt veszélyezteti.

A természeti területeket érő károk kapcsán Magda Stoczkiewicz, a Föld Barátai Európa igazgatója így fogalmazott: "Bolygónk sebezhető csoportjainak fennmaradása veszélybe kerülhet, amint a megélhetésüket biztosító ökoszisztéma erodálódik és eltűnik. Eközben egyre világosabban látható gazdasági rendszerünk bűnrészessége a természet elpusztításában. Véges tartalékokkal rendelkező bolygónkon a végtelen növekedés könyörtelen logikája jelentős pusztítást végzett a természetben, és ezzel közösségeket és őslakosokat még bizonytalanabb helyzetbe hozott."

Mivel ezek a fenyegetések egyre veszélyesebbé válnak, az egész kontinensen keményen dolgoznak a folyamat megfordításán. A Természetvédők és munkájuk lenyűgöző vizuális megjelenítésén túl, Luka Tomac összegyűjtötte küzdelmeik történetét is.

"A biológiai sokféleség védelme közel áll a szívemhez, és most már elmondhatom, hogy elértünk néhány sikert a Hajdúságban. Ha nem óvtuk volna ezeket a területeket, senki más nem tette volna meg, és elpusztították volna őket” – mondta Molnár Antal, a Magyar Természetvédők Szövetsége tagszervezetének, a Zöld Körnek az alapítója, a Kelet Magyarország biológiai sokféleségének megőrzését célzó, hosszú távú kampányuk kapcsán.

A kiállítás bemutatja a kipusztulással fenyegetett teknős populáció megmentésének történetét Cipruson, farkasok, hiúzok és vadmacskák védelmét és visszatelepítését számos európai országban, pusztító fejlesztési és kitermelési projektekkel szembeszálló helyi közösségeket Bosznia-Hercegovinában és Norvégiában, erőfeszítéseket Európa szerte, hogy a gyerekek alaposabban megértsék a természetvédelem fontosságát.

"Még nagyon sok történet van ezeken kívül is, olyan történetek, amelyek leleplezik a károk okozóit, amelyek a leginkább érintett emberekről szólnak, de olyanok is, amelyek az élvonalban állókat ünneplik, akik egész életüket társadalmaink átalakítását célzó megoldások népszerűsítésének szentelik" - mondta Luka Tomac.

A Természetvédők történetei a projekt weboldalán olvashatóak.

Különös szeretettel ajánljuk Gyulai Ivánról és Molnár Antalról szóló fejezeteket!

Az ingyenes Keepers című kiállítás novemberben vasárnaponként tekinthető meg 10-16.00 óráig a brüsszeli La Tricoterie-ben, organikus piaccal, tízóraival és gyerekprogramokkal egybekötve,.

La Tricoterie 158, rue Théodore Verhaegen,

1060 Saint Gilles, Brussels