A Shell, a GDF Suez és a Samsung nyerte a 2014-es Pinokkió-díjat!

A Shell, a GDF Suez és a Samsung nyerte a 2014-es Pinokkió-díjat!
Az október 9-én indult közönségszavazás lezárásaként a héten ünnepélyes keretek között kihírdették a Föld Barátai Franciaország, a Peoples Solidaires-ActionAid Franciaország és a CRID- kutatóközpont a legszennyezőbb vállalatokat pellengérre tűző közös versenyének győzteseit. A három kategórianyertes címét a Shell, a GDF Suez és a Samsung érdemelte ki.

Az idén rekordszámú szavazat érkezett: összesen 61.000-en fejezték ki nem tetszésüket az egyes vállalatok tevékenységeit illetően, ami mutatja az állampolgárok növekvő felháborodását a multinacionális vállalatok környezetromboló és társadalmi károkat okozó projektjeivel szemben.

A "Mindenki egyért, mindent nekem" kategória győztese, a szavazatok 43%-val a Shell lett, az egész világon működő palagáz projekjeivel - kivéve szülőföldjén, Hollandiában, ahol moratórium van életben. Míg a multinacionális vállalat a többi olajóriáshoz hasonlóan azzal büszkélkedik, hogy működését a gondosság elve alapján végzi, a valóságban a terepen, különösképpen Argentinában és Ukrajnában teljesen más a helyzet: a lakossági konzultáció hiánya, természetvédelmi és mezőgazdasági területeken fúrt kutak, szabadon hagyott mérgező kútvíz tározók és a pénzügyi átláthatóság hiánya, csak hogy néhány példát említsünk.

A "Zöldnél zöldebb” kategóriát a GDF Suez "zöld kötvényei" nyerték a szavazatok 42%-ával. Tavaly májusban a francia energia-óriás büszkén jelentette be "zöld kötvényei"-nek kibocsátását, mint az addig legnagyobb, magánvállalat által kibocsátott összeget, 2,5 milliárd eurót gyűjtve magánbefektetőktől úgynevezett zöld energia projektjeinek finanszírozására. Azonban közelebbről megtekintve a dolgot, a "zöld" kötvényekhez nem társul világos társadalmi vagy környezetvédelmi feltétel, és a vállalat nem hozta nyilvánosságra a támogatott projektek listáját. Ezt a pénzt akár romboló projektekre is fordíthatja, mint például a Jirau-beli (Brazilia) gát, melyet a vállalat említett, továbbá, azóta is komoly fosszilis üzemanyag-befektetéseket folytat.

Végül, a szavazatok 40%-ával a "Piszkos kezek, teli pénztárca" kategóriát a Samsung nyerte, a kínai gyárainak áldatlan munkakörülményei folytán: túl hosszú munkaidő, szánalmas bérek és gyermekmunka - csak néhány példa. Az állampolgárok ismételt érdeklődése és kérdezősködése, valamint egy francia feljelentés ellenére, a piacvezető gyártó csökönyösen visszautasítja e vádakat. A vállalatnak szembe kellene néznie a valósággal, és gyakorlati intézkedéseket kellene bevezetnie a kínai gyári dolgozók munkakörülményeinek javítására, és felhagynia az emberi jogok megsértésével.



2008-as indulása óta az emberi jogokat és a természetet sértő tevékenység elítélésével a Pinokkió-díj egyre fontosabbá válik, és segít nyomást gyakorolni a vállalatokra, hogy kártékony gyakorlataikat megváltoztassák. Az esemény mérete és vállalatok társadalmi felelősségéről szóló nyilvános vitában betöltött szerepe olyan mértékűvé vált az idén, hogy az összes díjra jelölt vállalat kénytelen volt nyilvánosan beszélni a róluk megjelenő állításokról.

Juliette Renaud, a Föld Barátai Franciaország vállalati elszámoltathatósági kampányfelelőse elmondta: "Épp egy évvel ezelőtt ünnepeltük a multinacionális vállalatokra vonatkozó "megfelelő gondosság" törvényjavaslat beadását, de a lobbicsoportoktól érkező nyomás miatt a kormány tétlenkedett a tárgyban, és erről a törvényről még azóta sem szavaztak, vagy tárgyaltak meg a Parlamentben. A Pinokkió-díj azzal, hogy konkrét tényeket állít szembe a vállalatok nagybeszédeivel, az idén is bebizonyította, hogy ezek a joghézagok miatt a vállalatok továbbra is büntetlenül működhetnek Franciaországban és az egész világon."

Fanny Gallois, a Peuples Solidaires-ActionAid Franciaország kampányfőnöke véleménye szerint "Férfiak és nők az egész világon fellépnek a tisztességes élethez és munkakörülményekhez való jogaikért. Azzal, hogy elítéljük a multinacionális vállalatok becstelenségeit, a Pinokkió-díj hangot ad ezeknek a küzdelmeknek, és felhívják vezetőink figyelmét, hogy felelősebben cselekedjenek: ideje, hogy a multinacionális vállalatok felelősségre vonhatók legyenek a társadalomra kifejtett negatív hatásukért.

Pascale Quivy, a CRID igazgatója szerint: "Évről évre egyre több francia és más ország állampolgára vesz részt a Pinokkió-díj szavazásán. Politikai és gazdasági döntéshozóinknak ezt figyelembe kellene venniük; az előbbieknek a vállalatok társadalmi, környezetvédelmi és pénzügyi felelősségét előíró szabályozással, utóbbiaknak pedig azzal, hogy minden lehetőt elkövetnek azok foganatosítására, francia területeken ugyanúgy, mint külföldi befektetéseik esetében."

Interjúk és cikkek az összes jelöltről