A Norvég Civil Alapról

A Norvég Civil Alapról

A napokban polémia alakult ki a magyar közéletben a Norvég Civil Alap pénzosztásával kapcsolatban. Lázár János, a Miniszterelnökség államtitkára levelet intézett a norvég kormányhoz, amelyben pártpolitikai kötődést ró fel a magyarországi norvég civil alapot lebonyolító alapítványnak. Ezt a vélt kötődést a levélben megnevezett Ökotárs Alapítvány közleményben cáfolta.

 


Az Ökotárs Alapítvány húsz éve működik hazánkban. A civil szférát segítő eddigi tevékenységei, nemzetközi és hazai elismertsége egyértelműen igazolja az Alapítvány pártpolitikai egyoldalúsággal való megvádolásának képtelenségét.

A sokszínű, demokratikus civil szektornak szüksége van arra, hogy ne kizárólag a mindenkori kormányzathoz kötődő források segítsék a fejlődését. Ezért határozottan kiállunk amellett, hogy a norvég civil támogatáshoz hasonló alapok szétosztásában magánalapítványok is részt vehessenek.

Támogatunk viszont minden olyan kormányzati és nem-kormányzati törekvést, amelyek az európai uniós kormányok, intézmények és a magyar állam támogatásainál egyaránt erősíteni és biztosítani akarják a pártpolitikai befolyásolástól és az ideológiai egyoldalúságtól való mentességet, az átláthatóságot és a civil szervezetek választott képviselőinek részvételét a döntéshozatalban.

Magyar Természetvédők Szövetsége