Élj a helyi lehetőségekkel!

Élj a helyi lehetőségekkel!

Környezetvédő civil szervezetek fenntartható életmóddal kapcsolatos szemléletformáló programot indítanak a Dunántúlon. Vas megyében, az Őrségben a Tanácsadók a Fenntartható Fejlődésért egyesület, a Rába-vidéken a Pro Natura St.Gotthard egyesület szervezi a rendezvényeket a Magyar Természetvédők Szövetsége szakmai támogatásával.



A kampánynyitó sajtótájékoztatón 2014. március 22-én a szentgotthárdi Színház előtt Horváth Kinga, a Tanácsadók a Fenntartható Fejlődésért társelnöke elmondta, hogy erősíteni szeretnék a helyi természeti, gazdasági és társadalmi értékekhez kapcsolódó fenntartható fogyasztási szokásokat.

A természeti értékek és erőforrások megőrzése, a szabadidő helyben való eltöltésének ösztönzése, a gyalog, kerékpárral esetleg lóval való közlekedés, a helyi élelmiszerek iránti igény növelése, a természetes anyaghasználatra való törekvés fokozása mind-mind a program üzenetei között szerepel.

Soós Zoltán szerint a PRONAS első négy-öt éve arról szólt, hogyan akadályozzanak meg egy őrült ipari beruházást a térségben. Mára változott a helyzet: természeti, kulturális, épített örökségi értékeinket szeretnék bemutatni, népszerűsíteni. A szentgotthárdi Arany János Általános Iskolában, továbbá a felsőszölnöki és a magyarlaki iskolákban tartanak kiállítással és bemutató órákkal egybekötött foglalkozásokat. Kitelepülnek a szentgotthárdi Történelmi Napok, továbbá a felsőszölnöki Falunap rendezvényeire is. Játékos feladatokkal, beszélgetéssel, természetes anyagokból készült ajándékokkal várják az érdeklődőket.

Farkas István, a Magyar Természetvédők Szövetségének ügyvezetője elmondta, hogy a jelen program üzeneteit magáénak valló „Nyitott szemmel Magyarországon” programban már több mint 10.000 felnőtt és iskoláskorú gyermek vett részt az ország keleti felében. Az ügyvezető örül annak, hogy a tagszervezeteik révén most a dunántúli lakosok is találkozhatnak ezzel az érdekes projekttel.

A program az Európai Unió és a Európai Regionális Fejlesztési Alap társfinanszírozásával valósul meg.