Nyílt levél a kishantosi biogazdaság megmentéséért

Nyílt levél a kishantosi biogazdaság megmentéséért
Csatlakozz, állj ki Te is a biogazdaság és népfőiskola jövőjéért! Mi működött eddig Kishantoson és miért fenyegeti a megsemmisülés?
A nyílt levelet aláíró szervezetek és személyek elfogadhatatlannak tartják a Nemzeti Földalapkezelő Szervezet (NFA) döntését, melynek alapján a Kishantosi Vidékfejlesztési Központ 2013. november 1-jétől egyetlen hektár állami föld bérletére sem lesz jogosult, az eddig általa művelt területből. Ez egyenlő az európai hírű biogazdaság és népfőiskola halálos ítéletével.

Az európai hírű mintagazdaság
A Fejér megyei Kishantosi Vidékfejlesztési Központ 6 éves előkészítő és tervező munka eredményeként a magyar és a német kormány megállapodása alapján jött létre 1998-ban a biogazdálkodás és az ehhez kapcsolódó oktatás támogatása érdekében. Ez a nonprofit szervezet egy európai szinten is egyedülálló programot valósított meg az elmúlt időszakban. A legszigorúbb minősítésű (BioSuisse) biogazdálkodást folytat az adott területen, és az ebből befolyó összeget népfőiskola működtetésére fordítja. Az ország minden részéből ideérkező gazdákat oktatják a fenntartható és jövedelmező termelés elméletére és gyakorlatára.

Ennek most mind vége lehet
A kishantosi ökológiai gazdaság 452 hektár állami földterületen folytatja tevékenységét, a korábbi kormányközi megállapodás alapján. A földek bérleti joga azonban 2013. október 31-én lejár. A földbérleti jogokra a Magyar Állam már tavaly pályázatot írt ki, melyre természetesen a kishantosi biogazdaság is benyújtotta igényét. A Nemzeti Földalap (NFA) azonban úgy döntött, hogy zömében nem helyben lakó konvencionális gazdák, illetve egy mezőgazdasággal nem is foglalkozó Bt. kapja az ökológiai mintagazdaság egy-egy területét, 20 hektár sorsa pedig ismeretlen – két pályázati kiírást ugyanis visszavontak. Ez egyet jelent az európai hírű, sikeres biogazdaság és népfőiskola halálos ítéletével.

Veled is megtörténhet
Az NFA belső ellenőrzése szerint a döntések nagyrészt szubjektíven, nem szakmai szempontok szerint történtek. A határozathozatali folyamat átláthatatlan, a pályázatok titkosak, így az NFA-nak nem sikerült eloszlatnia azt a gyanút, hogy a pályázati bírálatot politikailag manipulálták. Most a Kishantosi Vidékfejlesztési Központ is áldozatául esett ennek az új „földzsákmányolási” folyamatnak, titkolózással körülvett pályáztatásnak, ami sok településen szinte teljesen kiszorította a helyi gazdálkodókat a földek használatából. Ha ez a rendszer így működik tovább, annak az egész ország kárát látja, hiszen közvagyonról, stratégiai jelentőségű természeti erőforrásról van szó. Éppen ezért hozták létre és működtetik a kishantosiak a www.kielegyenafold.hu honlapot, mely tájékoztatja a közvéleményt a föld ügyekben történtekről.
Nem nyugodhatunk bele abba, hogy egy rossz döntéssel felszámolják, tönkretegyék azt, amit a köz érdekében 21 év verejtékes munkájával felépítettek. Követeljük a Kishantosi Vidékfejlesztési Központ területeit érintő földbérleti pályázatok eredményeinek megsemmisítését; új, tisztességes, átlátható, objektív, szakmai alapokon nyugvó kiírás meghirdetését, mely a fenntartható gazdálkodást és annak oktatását kiemelt célként kezeli és esélyt adhat a kishantosi mintagazdaság további működésére.



Mit tehetünk, hogy megmentsük Kishantost?

Felszólítjuk a Nemzeti Földalap vezetését, hogy az új pályázatot minél hamarabb hirdesse meg, és az átmeneti időszakra biztosítsa a Kishantosi Vidékfejlesztési Központ számára a földhasználatot. Közös érdekünk, hogy Kishantos megmeneküljön, és ezt az átláthatatlan, manipulálható állami földbérleti pályázati rendszert tisztességes eljárás váltsa fel! Ha egyetértesz velünk, kérjük, csatlakozz nyílt levelünkhöz!
Írj a savekishantos(kukac)gmail.com címre!