Kamránk kincseinek versenye

Kamránk kincseinek versenye
Avagy az eltett finomságok megmérettetése a természetes tartósítás népszerűsítéséért.

Most, hogy lassan megtelnek a spájzok a finomabbnál finomabb tartalmú és ínycsiklandó befőttekkel, füstöltekkel, mézédes aszalványokkal, a Csalán Egyesület versenyt hirdet Kamránk kincseinek versenye címmel.

A helyi alapanyagokból gazdag ízvilágú, egészséges, ínycsiklandó téli finomságokat lehet készíteni, lehetőség szerint tartósítószermentes módszerekkel. A megmérettetésen bárki részt vehet saját eltevésű befőttjeivel, aki 2013. szeptember 28-án 10 óráig leadja nevezését az Ökovásár Kamránk Kincseinek versenye sátránál Veszprémben a Historia Kertben. A legjobb pályaművek készítői befőző fazékkal, savanyító edénnyel és egyéb befőzési kellékekkel térhetnek haza.

„Szeretnénk, hogy minél többen megismerjék a tartósítószer mentes és egyben környezetbarát befőzési receptek széles spalettáját, ezáltal is kedvet teremtve a házi tartósításhoz, befőzésekhez. Minden eltehető házi praktikákkal különösebb vegyi anyag felhasználása nélkül, akár a főzési alapanyagokra, akár a félkész ételekre, savanyúságokra, húsra gondolunk. A háziasszonyok praktikái így észrevétlenül tudnak gazdagodni, és egyre több polc telik meg a családok téli egészséges étkeztetése céljából.” – nyilatkozta Dr Szalay Tímea, a Csalán Egyesület elnöke.



Lehet nevezni többek között befőttekkel, lekvárokkal, zöldségkészítményekkel, gyümölcs- és zöldséglevekkel, szörpökkel, füstölt árukkal, savanyúságokkal, télre eltett főzési alapanyagokkal. A lényeg, hogy saját készítésű és helyi alapanyagokból készült legyen a portéka.

A télre eltett finomságok nevével és a készítés dátumával ellátott termékeket a receptleírás kíséretében lehet leadni az Ökovásáron, 2013. szeptember 28-án 10 óráig a Kamránk Kincseinek versenye sátornál. A terméken a készítő neve semmilyen formában nem szerepelhet.

A zsűri döntésében szempontként szerepel a felhasznált alapanyagok helyi mivolta, a termék egészségessége, szépsége, vonzósága, íze éppúgy, mint a receptleírás követhetősége és recept újszerűsége. Az eredményhirdetésre az Ökovásár délutánján 15:30-kor kerül sor a Historia Kertben.

A legsikeresebb befőttek és egyéb finomságok készítői értékes tárgynyereményekben részesülnek, így savanyító edénnyel, befőző fazékkal és egyéb befőzést segítő eszközökkel térhetnek haza.

Bővebb információ és a felhívás pontos szövege letölthető a http://www.csalan.hu/hir/kamrank-kincseinek-versenye oldalról, illetve felvilágosítás kérhető a Csalán Egyesület elérhetőségein: csalan@csalan.hu, 88-578-390.



A program a Vidékfejlesztési Minisztérium Zöld Forrás programja támogatásával valósul meg.