Dobogós lett veszprémi tagszervezetünk helyi piaca, a Csalán-Historia Helyi Termelői Piac

Dobogós lett veszprémi tagszervezetünk helyi piaca, a Csalán-Historia Helyi Termelői Piac
Csupán 10 alkalom után nyerte el a rangos helyezést a piac, ahol péntek délutánonként várják a helyi termelők a vásárlókat.

Az idén májusban életre hívott Csalán-Historia Helyi Termelői Piac sikerei már jól láthatók, hiszen a termelők-vásárlók törzsközönségének alakulása mellett a „Legjobb piacok” között a harmadik helyen végzett a még csak 10 alkalmat maga mögött tudó, Veszprémben minden pénteken 16:00-19:00 óra között a Historia kertben nyitva tartó piac.

Veszprém legfiatalabb és egyben legdinamikusabban fejlődő piaca, a Csalán-Historia Helyi Termelői Piac május végétől kínál lehetőséget Veszprém megye termelőinek portékáik értékesítésére, a vásárlóknak a megbízható, helyi, egészséges élelmiszerek beszerzésére. A péntek délutánonként nyitva tartó piacon megtalálható minden szükséges, alapvető élelmiszer, ízletes és különleges sajtok, teljes kiőrlésű, még meleg pékáru, friss idénygyümölcs- és zöldségfélék, tartósítószer nélküli gyümölcslevek, házi füstölésű kolbászok, sonkák, illatozó rétesek, omlós sütemények… A piac szervezői már annak elindításának pillanatától kezdve kiemelt hangsúlyt fektetnek a kínált portékák megbízhatóságának ellenőrzésére, a minőségi garanciák meglétére, mely során folyamatosan tájékoztatják, segítik a gazdákat a jogszabályi előírások betartásában, és egyben ellenőrzik őket a minőségi helyi termék biztosítása érdekében. A piacon csak Veszprém megyei őstermelők árulhatnak. Ez azért jó, mert:
1. helyi gazdálkodókat segítik, hogy eladják a saját maguk által termelt, egészséges portékáikat,
2. nem utazik sokat a termék, hiszen Veszprém megyében termelik és fogyasztják el,
3. friss, megbízható és egészséges élelmiszer kerül a vásárlók asztalára,
4. jó hangulata van a piacnak, ahol helyi emberek találkozhatnak.



„ Egy helyi termelői piac sikere és garanciája a termelők és kínált portékájuk megbízhatóságán múlik, így kiemelt figyelmet fordítunk arra, hogy a piac egésze megfeleljen mind a jogszabályi, mind a vásárlói igényeknek. Így biztos lehet mindenki abban, hogy az itt vásárolt élelmiszerek valóban helyben kerültek előállításra, és a minőségük garantálja, hogy egészségesek. Bár sokan jelentkeznek más megyékből is a piacra termelőként, a Csalán-Historia Helyi Termelői Piac a helyiekért, a helyieknek szól mind kiállítói, mind vásárlói oldalról. Szeretnénk elérni, hogy minél nagyobb arányban helyben kerüljön elfogyasztásra az itt megtermelt, kiemelt minőségű, ízletes sajtok, tartósítószer mentesen eltett lekvárok, házi füstölt húsok, háztáji tojás, friss gomba, a különleges paradicsomféleségek és egyéb finomságok.” – foglalta össze a főbb tudnivalókat Dr. Szalay Tímea, a piacot üzemeltető Csalán Környezet- és Természetvédő Egyesület elnöke.

A Csalán-Historia Helyi Termelői Piac számtalan visszajelzés alapján is a legszebb piacok egyike, mely a történelmi városkép háttérdíszletével a Historia Kertben várja vendégeit. A veszprémi vár és a buszpályaudvar közötti Séd-völgy ideális helyszíne az önmagában is szép, rendezett, az Ökovásárakból megszokott sátrak sorából álló harmonikus piacnak, mely egyre gyakrabban színtere közösségi eseményeknek, beszélgetéseknek is.

Talán mindezen érdemek után nem is meglepő, ha a piac a Magyar Konyha Balaton 2013 különszámában a „Legjobb piacok” között a harmadik helyen végzett. Sikere ez a kiállítóknak, akik hétről hétre hozzák friss portékáikat, a vásárlóknak, akik a helyi termék vásárlása mellett döntenek, és a szervezőknek, önkénteseiknek, akik a piac feltételeit biztosítják. Az összefogás érdeme a siker.
Mindenkit várnak a termelők és szervezők, aki jó minőségű élelmiszerre vágyik és vásárlásával szeretne hozzájárulni a helyi gazdák megerősítésén keresztül a megbízható élelmiszer előállításához, és egyben a környezet védelméhez.

A piac helyszíne és nyitva tartása: Veszprém, Historia Kert, Remete köz 8. (A vár és a buszpályaudvar között a Séd-völgyben)
Folyamatosan frissülő információ a piacról: www.facebook.com/csalanegyesulet