A Kevesebb Több – Új tanulmány a hulladék hasznosításról és újrahasznosításról

A Kevesebb Több – Új tanulmány a hulladék hasznosításról és újrahasznosításról

A Föld Barátai tagszervezetei és a Sustainable Europe Research Institute gondozásában a REdUSE projekt keretében megjelent új tanulmány három különböző alapanyag – a lítium, az alumínium, és a pamut – példáján keresztül mutatja be, hogy a hulladék gyűjtése, újrahasznosítása, és újra történő használata terén még bőven akad tennivaló Európában az erőforrás hatékonyság javítása érdekében.


Európa a határain kívülről származó anyagokra támaszkodik – és ez fenntarthatatlan. Lineáris fogyasztási mintázataink (kitermelés, gyártás, használat és a hulladék eltávolítása) nemcsak súlyos negatív társadalmi, gazdasági és környezeti hatásokat okoznak, de felelősek a munkahelyteremtés és a globális erőforrás biztonság megteremtésének elvesztegetett lehetőségeiért is.

A lítiumot olyan elektronikai eszközök akkumulátoraiban használják, mint pl. a laptopok, elektromos autók, vagy egyéb áramtároló eszközök, és az alumíniummal ellentétben extrém alacsony újrahasznosítási ráta jellemzi szerte Európában. A pamuttextília előállítása súlyos környezeti hatásokat okoz, és hozzájárul a gyapotföldek öntözéséhez szükséges helyi vízforrások kimerítéséhez is. Ráadásul sok nagynevű ruházati márka kínálatában is felbukkantak már olyan ruhadarabok, melyeket embertelen körülmények között dolgozó kizsákmányolt munkavállalókkal készítettek.


De ennek nem kell így lennie. Például az alumínium folyamatosan újrahasznosítható, anélkül, hogy elvesztené értékes tulajdonságait. Az egész Európára érvényes, törvényileg kötelezően előírt magas szelektív gyűjtési ráta elérhető lenne az újrahasznosítási infrastruktúrába történő beruházások révén. A körkörös – az alapanyagokat újra és újra felhasználó illetve újrahasznosító – gazdaságra történő átállás nemcsak a környezet védelmét szolgálná, de az újrahasználat és az újrahasznosítás („reuse and recycle”) terén történő beruházásoknak köszönhetően, a munkahelyteremtések révén a gazdaságra és a társadalomra is pozitív hatást gyakorolna. Ez lehetővé tenné majdnem teljesen a „Nulla Hulladék” elv érvényesítését.

Ha többet is szeretne tudni erről a témáról, „A Kevesebb Több” című tanulmány letölthető innen.

 

Az Európai Bizottság támogatást nyújtott a REdUSE projekt költségeihez. Ez a közlemény a szerzõk nézeteit tükrözik, és az Európai Bizottság nem tehetõ felelõssé az abban foglaltak bárminemû felhasználásért.