Cserebere fogadom vetőmagokkal…

Cserebere fogadom vetőmagokkal…
Lassan tényleg itt a tavasz, és ezzel az ideje a vetés tervezésének akár a kiskertbe, akár teraszra, balkonládára gondolunk. A Csalán Környezet- és Természetvédő Egyesület most azok jelentkezését várja, akik szívesen gazdagítanák a szokásos veteményesüket számukra eddig ismeretlen, régi-új fajokkal, fajtákkal, illetve egyben akik szívesen szolgálnának a fenti cél érdekében vetőmaggal, szaporítóanyaggal.

Minél többféle veteményünk van, annál egészségesebb, gazdagabb, egyben fenntarthatóbb tud lenni, a biztosabb termény ígérete is jelentősebb, ha a sokszínű kert mellett döntünk. Kezdjük kicsiben a biológiai sokféleség növelését házunk táján. Vegyük vissza udvarunknak csak egy kis részét a fűtől és fogjunk gazdálkodásba, ültessünk tájegységeinkre jellemző, akár elfeledett, érdekes és izgalmas fajtákat hagymából, babból, tökből és még folytathatnánk a sort.

Mégis hogyan lássunk hozzá?
A természet rengetegféle zöldséget és gyümölcsöt ad nekünk, a nemesítők sok-sok fajtát kínálnak, és egyre többet hallunk azokról az elfeledett fajokról, vagy éppen tájfajtákról, amelyek éghajlati viszonyainknak, talajadottságainknak leginkább megfelelnek. Milyen jó lenne ezeket is visszahozni kertjeinkbe!

„Célunk, hogy minél többen termeljenek valami hasznosat a kertjükben, illetve akik már foglalkoznak termeléssel, fedezzenek fel számukra új, fajokat, fajtákat. Jó lenne, ha kialakulna egy kiskerti vetőmagbank, ahová, aki tud, behozná az értékes szaporító anyagokat, mások, akik keresnek valami újat, innen vihetnének belőle. És mindezt, természetesen, kölcsönösségi alapon.” – mondta el Szalay Tímea, az Csalán Egyesület elnöke.

„ A lehetőségek széles tárházából sokszor nehéz a választás, ezért jó egy olyan közösséghez tartozni, amely segít az eligazodásban, választásban. Hosszabb távon azt szeretnénk, ha egy-egy faj többféle fajtája is megtalálható lenne a kiskertekben, gondolunk itt például a hagymafajták sokszínűségére, vagy arra, hogy különféle fajtájú paradicsom, burgonya más-más célokra jó. Ha többféle fajtánk van, akkor biztosabb, hogy valamelyik teremni fog, hiszen kertünkben lesznek olyanok, akik jobban tűrik a szárazságot, vagy éppen a több csapadékot, a hőséget vagy a kései fagyokat. Így az egyre kiszámíthatatlanabb időjárási körülmények ellenére is gazdag terményre számíthatunk.”– tette hozzá Kiss Renáta, az egyesület programvezetője.

„Az lenne a jó, hogy azok, akik kipróbálják az újdonságokat beszámolnának a tapasztalataikról és a következő évben ők maguk is gazdagítanák a vetőmag kínálatot a többi kiskertész számára. Így terveink szerint kialakul egy Veszprém megyei kiskerti vetőmagbank. Nagyon várjuk a kísérletező és vállalkozó szellemű, elhivatott kertészeteket a Csalán Egyesület irodájában„ – tette hozzá Szalay Tímea.

A Csalán Egyesületnél (Veszprém, Rákóczi F. u. 3., www.csalan.hu) tehát várják azok jelentkezését, akik bevinnének, beküldenének vetőmagokat, és azokét is, akik ezekből részesülni szeretnének. Ez utóbbiak a Csalán Egyesület áprilisi és májusi rendezvényein hozzájuthatnak az óhajtott magokhoz, melyek osztását április 10-től tervezi az szervezet.

Cserebere fogadom, terjeszteni fogom – legyen ez a természetes befejezése a címbeli mondókának!