Kié lesz a föld? Civil szakmai álláspontok a földforgalmi törvény tervezetéről - Meghívó

Kié lesz a föld? Civil szakmai álláspontok a földforgalmi törvény tervezetéről - Meghívó
A Parlament tavaly ősszel kezdte meg a T/7979. számú törvényjavaslat a mező- és erdőgazdasági földek forgalmáról (továbbiakban: földforgalmi törvény) vitáját. Mivel a tervezet több olyan pontot is tartalmazott, amely a civilek szerint nem felel meg a Nemzeti Vidékstratégiában lefektetett elveknek, több mint 70 természetvédő és vidékfejlesztő szervezet a parlamenti képviselőkhöz fordult, hogy ilyen formában ne fogadják el a törvény tervezetét.


Az Országgyűlés – a földforgalmi törvény kétharmadossá minősítése miatt – a február közepén kezdődő ülésszakaszára halasztotta a törvény részletes vitáját és elfogadását.

A tervezethez számos kormánypárti képviselő is benyújtott módosító javaslatot, tehát még megvan az esélye annak, hogy a tervezet pozitív irányba mozduljon el. Ugyanakkor az alkotmány 2012. decemberi módosításakor az Alaptörvénybe került „integrált mezőgazdasági termelésszervezés” fogalma olyan aggályokat is felvet, hogy a mezőgazdasági szakpolitikában a tőkebefektetői érdekek fognak dominálni a fenntartható helyi gazdaság- és vidékfejlesztés szempontjaival szemben.

Szükségesnek látjuk, hogy ebben a helyzetben szakmai szempontokból értékeljük a földforgalmi törvénnyel kapcsolatos javaslatokat, és közös álláspontot alakítsunk ki. Ezért egy szakmai tanácskozást hívunk össze, melyre tisztelettel meghívjuk.

Ideje: 2013. február 7-e, 15 óra

Helye: Alapvető Jogok Biztosának Hivatala (1051 Budapest, Nádor u. 22.)

Bevezető előadók:
Prof. Dr. Tanka Endre, a Károli Gáspár Egyetem tanszékvezetője
Dr. Roszík Péter, a Magyar Biokultúra Szövetség alelnöke
Kajner Péter, a Szövetség az Élő Tiszáért elnöke

Kérjük, hogy részvételi szándékát egy rövid elektronikus levélben jelezze a fidusz@mtvsz.hu címen!

 

A rendezvény a Vidékfejlesztési Minisztérium Zöld Forrás programja támogatásával, a PTKF/1752/2012. sz. pályázat keretében valósul meg.