Önkéntes Hétvége - 2010

Önkéntes Hétvége - 2010
Három napos önkéntestalálkozón vettünk részt 2010. november 12-13-14-én, mely Máriahalom biofalu részén került megrendezésre. A Vendégház atmoszférája, hangulata a természetes építőanyagoknak köszönhetően kiváló találkozóhely az ökológiailag érzékeny emberek számára, különösen, hogy kiváló vega-szakács főztjét fogyaszthattuk. Megismertük a biofalut és környékét,lokális problémáiról és lehetséges megoldásairól beszélgettünk.
Az önkéntes találkozót jókedv és humor jellemezte. Közös játékok és kötetlen beszélgetések során megismertük egymást, ami lényegi eleme volt a találkozónak. Mind a húszan mással foglalkozunk a hétköznapjainkban máshogy és máshol élünk, mégis elsőre kialakult egy harmonikus légkör, mivel szabadidőnkben valamennyien ugyanazért harcolunk: környezetünk megóvásáért, illetve a környezettudatos életmód minél tágabb megismertetésért, érvényre juttatásáért.

 

A találkozón bemutatkoztak az MTVSZ munkacsoportjai, valamint szakmai beszélgetéseken vehettük részt klíma és energiahatékonysági, élelmiszer biztonsági, regionális fejlesztéstémákban.A csoportvezetőkkel személyesen is beszélgettünk egy-egy téma részletes kifejtésével, s a jó hangulatú esti filmvetítések során elgondolkodtató globális problémákról esett szó.

 

A találkozón megtanultuk, hogyan legyünk proaktívak, s bátran tegyük meg észrevételeinket az MTVSZ felé, ha bárhol figyelemre méltó eseményt látunk pozitív és negatív irányban egyaránt. Hiszen ha első látásra nem is tulajdonítunk különösebb jelentőséget egy-egy eseménynek- vagy nem gondoljuk, hogy azon változtatni tudunk - mégis egy közösség aktív tagjaként,együtt hatékonyabban tudunk tenni környezetünkért lokálisan és globálisan egyaránt.

 

Ez a három nap bizonyította, hogy jól működő MTVSZ önkéntes közösség van kibontakozóban, melynek stabilizálását gyakori - az önkéntesek által szervezett - találkozókkal lehet biztosítani, ezáltal hatékonyabban tudunk együtt dolgozni.

Kázsi Mercédesz, MTVSZ önkéntes, Máriahalom