Az élelmiszer-önrendelkezésről tanácskoznak az európai gazdák és civil szervezetek

Az élelmiszer-önrendelkezésről tanácskoznak az európai gazdák és civil szervezetek

Nyéléni Europe Forum 2011 - Európai Élelmiszer-önrendelkezés Fórum

Krems, Ausztria: E héten az ausztriai Krems városában tanácskoznak az európai gazdaszervezetek, fogyasztók, környezetvédelmi és fejlesztési civil szervezetek képviselői, hogy az első Európai Élelmiszer-önrendelkezés Fórum keretében letegyék egy új élelmezési és mezőgazdasági rendszer alapjait. A fórumot többszörös társadalmi - és pénzügyi válságok közepette tartják meg – amelyet a multinacionális cégek és az ő érdekeiket kiszolgáló elitek által vezérelt gazdaságpolitikák okoztak, komoly károkat szülve így az embereknek és térségünknek is. A nehéz gazdasági helyzet ellenére 120 európai szervezet több mint 400 küldöttje vesz részt a rendezvényen.


A fórum nevét – Nyeleni [1] - az afrikai Maliban a hagyomány szerint népét nehéz időkben hősies módon élelemmel ellátó legendás nőalak ihlette, aki már a jelen rendezvény előképét adó, 2007-ben Maliban megrendezett Élelmiszer-önrendelkezési Világfórum szellemét is meghatározta.

A találkozó augusztus 16-án kezdődött, amikor a szervezők képviseletében Ibrahim Coulibaly, afrikai gazdaszervezeti vezető Nyelenyi szellemiségében a termékenységet szimbolizáló termőtalajt, vetőmagokat és vizet nyújtott át az európai gazdaszervezetet képviselő Geneviéve Savigny-nak.

A vasárnap, augusztus 21-én záruló fórum demokratikus és részvételen alapuló lehetőséget biztosít vitákra, tapasztalatcserére, szövetségek építésére és olyan javaslatok megfogalmazására, melyek a helyi élelmiszertermelés védelmét és fejlesztését, valamint az ipari jellegű élelmiszertermelés által okozott károk enyhítését szolgálhatják, Európa és más térségek vonatkozásában egyaránt.

A résztvevők 34 országból érkeznek Európa minden részéből - Albániától Nagy-Britanniáig, Azerbajdzsántól Norvégiáig, Portugáliától Oroszországig. 80 osztrák önkéntes, valamint 55 önkéntesen tevékenykedő hivatásos tolmács segíti őket. Jelen vannak nemzetközi megfigyelők Ázsiából, Afrikából, Latin-Amerikából és Észak-Amerikából is, hogy megosszák tapasztalataikat és politikai nézeteiket, valamint, hogy ihletet nyerjenek saját küzdelmükhöz. Hazánkból tíz delegált képviseli a gazdákat, fogyasztókat és a civil szervezeteket. [2]

A fórum olyan módszertant alkalmaz, amely lehetővé teszi a küldöttek teljes mértékű részvételét - különös tekintettel a nőkre és a fiatalokra - a konszenzusra épülő szakpolitikai anyagok kidolgozásában. A készülő állásfoglalások az alábbi témákra terjednek ki: élelmiszertermelési modellek, piac/élelmiszerláncok, társadalmi/szociális vonatkozások és munkafeltételek, földhöz és más erőforrásokhoz történő hozzájutás, szakpolitikák. A megbeszéléseket tematikus, európai regionális, valamint szektorok szerinti (termelő, fogyasztók, környezetvédelmi és fejlesztési civil szervezetek, munkások) bontásban szervezik meg. Mindezek lehetővé teszik a nézőpontok gazdag sokféleségének megismerését, amelyek elősegítik a fórum végtermékének, egy nyilatkozatnak és egy cselekvési tervnek a megszületését.

A fórum keretében 2011. augusztus 20-án, szombaton a Szövetség az Élelmiszer-önrendelkezésért koordinálásával regionális tanácskozás lesz a közép-kelet európai országok számára, hogy az ebből a térségből érkező delegáltak eszmét cserélhessenek az őket foglalkoztató témákról.[3]

"Az élelem és a mezőgazdaság a társadalmi sarokkövei. A mostani fórum megfelelő időben történik, hogy radikális alternatívákat és konkrét megoldásokat nyújtson az emberek számára az élelmiszer-önrendelkezés [4] jegyében" - mondta Simonyi Borbála, a Szövetség az Élelmiszer-önrendelkezésért elnöke.


Jegyzetek:

[1] http://nyeleni2011.net/index.php?option=com_content&view=article&id=107&Itemid=180
[2,3] A magyar, cseh, lengyel és szlovák küldöttek részvételét valamint a szombati tanácskozást a Nemzetközi Visegrádi Alap és az Európai Unió támogatja.
[4] Az élelmiszer-önrendelkezés fő pilléreinek részletes ismertetése:
http://elelmiszeronrendelkezes.hu/celjaink/
http://www.vaszonszatyor.hu/foodsov/wp-content/uploads/2009/06/elelmiszeronrend.pdf