Génszennyezési botrány – az ellenőrzés szigorítására és az import felülvizsgálatára van szükség

Génszennyezési botrány – az ellenőrzés szigorítására és az import  felülvizsgálatára van szükség

A génmódosítással szennyezett kukorica botrány kapcsán a Greenpeace és a Magyar Természetvédők Szövetsége az ellenőrzés szigorítását, a vetőmag import felülvizsgálatát és az élelmiszer-önrendelkezés érvényesítését sürgeti. A génszennyezésért felelős vetőmagcégek szigorú felelősségre vonását és a károk megtérítését szorgalmazza a két zöld szervezet.


Megdöbbenéssel értesült a Greenpeace és a Magyar Természetvédők Szövetsége (MTVSZ) arról, hogy legalább 160 hektár kukoricát kellett megsemmisíteni Baranyában miután kiderült, hogy a növények génmódosítással szennyezett vetőmagból kerültek ki.[1] A hírek szerint a génmódosított vetőmag külföldről származik, és az ügyben érintett a két legnagyobb nemzetközi vetőmaggyártó cég is. Országosan akár több ezer hektárra is kerülhetett génmódosított vetőmag. A Kossuth Rádió emellett említést tett egy a közelmúltban előfordult hazánkban génmódosított szója szennyezésről is. [2]

Az eset kapcsán a Greenpeace és az MTVSZ sürgeti a kormányt, hogy erősítse meg a külföldről behozott vetőmagok, valamint a termesztésre került növények ellenőrzését, és szerezzen érvényt hazánk génmódosítás-mentességének ma már az Alkotmányban is rögzített alapelvének. Szorgalmazzák a génszennyezett vetőmaggal bevetett földeket beszántásának, az ártalmatlanítás költségeinek áthárítását a génszennyezett vetőmagot értékesítőkre illetve a fajtatulajdonosokra.

"Az idei év kukorica és szója génszennyezési esetei ismételten bebizonyították, hogy a géntechnológiai ipar nem képes ellenőrzése alatt tartani az általa kifejlesztett technológiát ill. a génmódosított növényeket. Hazánknak mindent el kell követnie, hogy a jövőben ne fordulhassanak elő hasonló esetek. Az ország génmódosítás-mentességének biztosítása érdekében a bizonytalan eredetű külföldi import helyett a vetőmagok területén is az élelmiszer-önrendelkezés érvényesítése jelenti a megoldást" – hangsúlyozta Fidrich Róbert, a Magyar Természetvédők Szövetségének programfelelőse.

"Elfogadhatatlannak tartjuk, hogy külföldi tulajdonú vetőmag forgalmazó cégek felelőtlen gyakorlatukkal veszélyeztetik a gazdák megélhetését és a magyar mezőgazdaság nemzetközi hírnevét! Követeljük a bekövetkezett génszennyezésért felelős vetőmagcégek szigorú felelősségre vonását és szennyező fizet elvének érvényesítést a gazdák teljes mértékű kártalanítása során" - tette hozzá Tömöri Balázs, a Greenpeace kampányfelelőse.

Jegyzetek:

[1] http://www.hirado.hu/Hirek/2011/07/08/08/Genmodositassal_szennyezett_kukoricat_talaltak_Baranyaban_.aspx
[2] http://www.mr1-kossuth.hu/mrplayer.php?d=00579607_4632410.mp3