Angol és skót klímatörvény-szakértők Budapesten: a civil és a progresszív üzleti szféra összefogása kulcsfontosságú

Angol és skót klímatörvény-szakértők Budapesten: a civil és a progresszív üzleti szféra összefogása kulcsfontosságú
A Magyar Természetvédők Szövetsége (MTVSZ) közös gondolkodásra hívta a szociális és zöld civil szervezeteket, a zöldipar képviselőit és a döntéshozókat, a Föld Barátai nemzetközi zöldhálózattal együttműködésben szervezett nemzetközi klímatörvény szemináriumára, Budapesten.

A Szövetség célja, hogy a társadalmi klímatörvény kampánnyal, lobbi folyamatával és a törvény végrehajtásával kapcsolatos hazai, angol és skót tapasztalatokat megosszák a résztvevőkkel. A Big Ask társadalmi kampány eredményeként Európában eddig Angliában és Skóciában fogadtak el klímatörvényt.

„A tervek szerint 2011 végén a magyar kormány napirendre tűzheti a klímatörvény ügyét, így a mai szeminárium időszerűen hasznos információkkal szolgál az MTVSZ társadalmi klímatörvény kampányának folytatásához” – értékelte Botár Alexa, a Magyar Természetvédők Szövetsége éghajlati programvezetője.

„A klímavédelem és az energiabiztonság minden ország számára kihívás. A brit üzleti szféra, a civil társadalom és a politikusok együttes cselekvése kellett ahhoz, hogy a világon elsőként 2008-ban az Egyesült Királyságban megszülethessen a klímatörvény. A progresszív cégek szerepe azóta is fontos a klímatörvény végrehajtásában: a 2025-ig szóló 50%-os kibocsátás-csökkentési vállalásról szóló friss döntés sikerében kulcsfontosságú volt, hogy e cégek a nehézipar és a Kincstár ellenében is kiálltak a jelentős kibocsátás-csökkentés mellett. (1) Ez jó példa lehet a magyar progresszív zöld cégek számára” – foglalta össze Michael Childs, a Föld Barátai Egyesült Királyság klímavédelmi programigazgatója.

Skóciában 2009-ben fogadták el a klímatörvényt, amelyben 2020-ra legalább 42%-os, 2050-re legalább 80%-os kibocsátás-csökkentést irányoztak elő 1990-hez képest. „Jó irányban haladunk e célok teljesítéséhez, előnyei már tapasztalhatók - a megújuló energia részarányát jelentősen növeljük, miközben zöld munkahelyek ezrei teremtődnek. A skót klímatörvény elfogadásában és napirenden tartásában kulcsszerepet játszik a Stop Climate Chaos (Állítsuk meg az éghajlati káoszt!) elnevezésű széleskörű koalíció, melynek tagjai nemcsak zöld és szociális szervezetek, de szakszervezetek, történelmi egyházak és fejlesztési szervezetek is (Oxfam, ChristianAid). (2) Reméljük, ez inspirációt ad a magyar klímatörvényt támogató 525, különféle civil szervezet együttműködéséhez” – mondta Francis Stuart, a Föld Barátai Skócia klímapolitikai programfelelőse.


Jegyzet:

(1) http://www.aldersgategroup.org.uk/news_controller/view_document/83
(2) http://www.stopclimatechaos.org/we-are

Program és letölthető előadás-anyagok (pdf):

Nemzetközi klímatörvény szeminárium

Időpont: 2011. Június 17., Nyílt nap

Helyszín: Aranytíz Kultúrház, 1051 Budapest, Arany János utca 10.

 

9:00 -11:00 Plenáris

A hazai klímatörvény szükségessége – Dr. Fülöp Sándor, JNO

Az angol klímatörvény és végrehajtása tapasztalatai Mike Childs, Klímavédelmi programigazgató, Föld Barátai Egyesült Királyság

A skót klímatörvény és tapasztalatai - Francis Stuart, klímapolitikai programfelelős, Föld Barátai Skócia

Az MTVSZ magyar klímatörvény-koncepciója - Gyulai Iván, igazgató, Ökológiai Intézet a Fenntartható Fejlődésért; az MTVSZ klíma munkacsoportjának vezetője

A hazai klímatörvény kampány elemei - Botár Alexa, Magyar Természetvédők Szövetsége

Kérdések és válaszok

 

11:00 -13:00  Összegző plenáris: Együttműködés erősítése nemzetközi ill. hazai szinten az érdekképviseleti csoportok között a hazai klímatörvény kampány kapcsán

Hozzászólók:

Dr. Kiss Csaba, igazgató, EMLA

Lestyán Mária, fejlesztési és alkalmazástechnikai vezető, Rockwool Hungary Kft.

Herpainé Márkus Ágnes, igazgató, Társadalmi Összetartozásért Alapítvány 

Cselószki Tamás, E-misszió Egyesület; társelnök, MTVSZ

Mike Childs, Klímavédelmi programigazgató, Föld Barátai Egyesült Királyság

Francis Stuart, klímapolitikai programfelelős, Föld Barátai Skócia

Kérdések és válaszok

13:00 – 14:00 Büféebéd