40 éves a Föld Barátai nemzetközi szervezet

40 éves a Föld Barátai nemzetközi szervezet
Június 15-én ünnepelte a Föld Barátai nemzetközi szervezet fennállásának 40. évfordulóját. A környezetvédelmi csoportokat tömörítő világméretű hálózatnak a Magyar Természetvédők Szövetsége is tagja.

A nemzetközi szervezet tagszervezeteivel és támogatóival együtt ebben az évben fogja megünnepelni mindazt, amit az elmúlt 40 évben elért. Az évforduló egyben lehetőség is arra, hogy közösen átgondoljuk a következő 40 évet és nyomatékosítsuk a globális átalakulás szükségességét a környezetileg fenntartható és társadalmilag igazságos társadalom létrejötte érdekében.

A Föld Barátai nemzetközi hálózatot 1971-ben alapították francia, svéd, angliai és amerikai környezetvédelmi aktivisták a svédországi Roslagenben. Az alapítók felismerték, hogy szükség van egy olyan szervezetre, amely megkönnyíti a határokon átívelő környezetvédelmi kérdések kezelését. Negyven évvel később a szövetség 76 tagszervezettel és több mint 2 millió egyéni taggal és támogatóval büszkélkedhet.

„Azzal, ahogy szerte a világon együtt dolgozunk, harcos intézményeknek és kormányoknak mutatjuk meg, hogy a jövőhöz vezető egyik út a szolidaritás, nem pedig a verseny és a pusztítás. Büszkén mondhatjuk, hogy az elmúlt negyven évben megerősödtünk, és továbbra is határozottan kiállunk a környezeti igazságosságért” - mondta a Föld Barátai elnöke, Nnimmo Bassey.

A Föld Barátai nemzetközi szervezet tagjai olyan napjainkat érintő környezetvédelmi és társadalmi kérdések kapcsán kampányolnak, mint a biológiai sokféleség, az éghajlatváltozás, az agroüzemanyagok és a bányászat. Olyan fenntartható társadalmak létrejöttét sürgetik, amelyek biztosítják a környezetvédelmi és a társadalmi igazságosságot, az emberi méltóságot, valamint figyelembe veszik az emberek jogait. Meggyőződésük, hogy szükséges és lehetséges egy jobb világot létrehozni, ezért továbbra is ennek érdekében dolgoznak az elkövetkező 40 évben.