Életre kelt a diákok által tervezett Békalandor társasjáték

Életre kelt a diákok által tervezett Békalandor társasjáték

Lezárult az idei Klímaőrjárat vetélkedő

A Magyar Természetvédők Szövetsége (MTVSZ) és a Közép-magyarországi Zöld Kör (KMZK) május 20-án a budapesti Füvészkertben rendezi meg Klímaőrjárat című, országos, 4 fordulós vetélkedőjének záró megmérettetését és díjkiosztóját. Az elmúlt év decemberében indított programban 163, 10-14 éves diákokból álló csapat vett részt, melyből most 12 csoport versenghet az első helyért.

Az immáron negyedik alkalommal megrendezett vetélkedőn négy fordulóban mérhették össze tudásukat a diákok. Az ország minden tájáról jelentkező csapatok kalandos feladványok teljesítése során segíthettek BéKapitánynak, a Békahadtest visszavonult tisztjének, hogy megtalálja eltűnt unokaöccsét, BéKadétot. A Klímaőrjárat játékos állomásain ismereteket kaptak a diákok a környezettudatos életmód és az energiafelhasználás területéről. A szervezők célja, hogy a tanulók felismerjék, tudatosabb életmóddal a mindennapokban is tehetnek a klímaváltozás megelőzéséért.

„A Magyar Természetvédők Szövetsége hisz abban, hogy a Klímaőrjárat segítségével a jövő generációi is tájékozottabbak és elkötelezettebbek lesznek az éghajlatvédelem kérdéskörében.” - mondta Botár Alexa, a Magyar Természetvédők Szövetsége éghajlati csoportvezetője.

Idén összesen 163 csapat indult el a versenyen. A 10-14 éves diákok a négy fordulón keresztül oknyomozás, mese- és novellaírás, valamint társasjáték tervezés során szerezhettek hasznos ismereteket energia, hulladék, mezőgazdaság, erdő, város témakörökben. A megmérettetés május 20-i döntőjébe 12 csoport jutott be, ahol újabb kalandok várnak a tanulókra. A nyertes nebulók ismeretterjesztő könyveket, energia fogyasztásmérőt, madáretetőt és a legötletesebbnek ítélt, diákok által tervezett társasjátékot kapják meg, a Békalandort.

A 2010/2011-es Klímaőrjárat legjobb 12 csapata:

1. Örökmozgók csapat, Fekete István-Vörösmarty Mihály Ált. Iskola - Ajka

2. Viharvadászok csapat, Óvoda és Általános Iskola Integrációs Bázisintézmény – Tereske

3. Pufók Bufók csapat, Deák Ferenc Általános Iskola – Szentes

4. Zöldborsók csapat, Tolnay Lajos Általános Iskola – Inárcs

5. Szélforgó csapat, Doki Petőfi Iskola – Dorog

6. Szigeterdő csapat, Nyitott Világ Iskola – Budapest

7. Klímanók csapat, Gróf Bethlen István Általános Iskola és Óvoda – Inke

8. Szorgos Hangyák csapat, Jankovics Miklós Általános Iskola és AMI – Rácalmás

9. Kaposvári Klímaőrök csapat, Kaposvári Kodály Zoltán Központi Általános Iskola – Kaposvár

10. Klímagirls csapat, Kazinczy Ferenc Általános Iskola, Óvoda és Alapfokú Művészetoktatási Intézmény – Nyírbogdány

10. Zöldfülűek csapat, Petőfi Sándor Általános Iskola – Túrkeve

11. Védőpajzs csapat, Pestszentlőrinci Német Nemzetiségi Általános Iskola - Pestszentlőrinc