A zsebszerződések felszámolását és a vidéki értékek erősítését szorgalmazza az MTVSZ

A zsebszerződések felszámolását és a vidéki értékek erősítését szorgalmazza az MTVSZ

A társadalmi vitára bocsátott Nemzeti Vidékstratégiai Koncepció véleményezése

A Magyar Természetvédők Szövetsége (MTVSZ) üdvözli a Kormány által társadalmi vitára bocsátott, 2020-ig szóló Nemzeti Vidékstratégiai Koncepciót. A stratégia kiemelkedően fontos, hivatalos dokumentum, amelynek szellemiségével, helyzetértékelésével és a vidék jövőjének fő irányaira tett javaslatokkal az MTVSZ messzemenően azonosulni tud. Ugyanakkor a Szövetség elengedhetetlennek tartja, hogy a Vidékstratégia még kiemeltebb szempontként kezelje a vidék népességmegtartó képességének növelését, a természeti erőforrások feletti helyi rendelkezést, valamint számolja fel a zsebszerződéseket.

A természetvédők meggyőződése, hogy a vidék mély válságából csak bátor döntéseket felvállaló, és a lényegi kérdéseket középpontba helyező cselekvéssel lehet kilábalni. Az elkövetkező években életünket alapvetően meghatározó kihívásoknak a globális élelmiszerválságot, az energia ellátás kockázatait és nem utolsó sorban a növekvő munkanélküliséget tartják, melyre ráfűződik az éghajlatváltozás, a termőtalaj gyors pusztulásának, a biológiai sokféleség csökkenésének ténye, valamint a víz stratégiai szerepének felértékelődése.

„Csak olyan vidékstratégiát tartunk életképesnek, amely tényleges lehetőséget biztosít az embereknek, a helyi közösségeknek, hogy saját sorsukat alakítani tudják. Ennek alapvető feltétele, hogy a magyar termőföld ne kerüljön a külföldiek tulajdonába, melynek érdekében fel kell számolni az illegális zsebszerződéseket és a földmoratórium ideje alatt ki kell alakítani ehhez a megfelelő jogszabályi és intézményi hátteret. Szükség van arra, hogy a Kormány mihamarabb nyilvánítsa ki eltökéltségét és szilárd politikai akaratát ebben a kérdésben” – mondta Schmuck Erzsébet, a Magyar Természetvédők Szövetségének társelnöke.

A Szövetség szorgalmazza, hogy a birtokpolitika középpontjába a családi/egyéni érdekek és azok társulásai álljanak. A természetvédők felhívják a figyelmet arra is, hogy mielőbb el kell hárítani azokat az akadályokat, amelyek a termelői és értékesítési szövetkezetek elterjedése előtt állnak, továbbá, amelyek nehezítik a helyi piacok létrejöttét.

„A Vidékstratégiának az ország népességmegtartó képességével is számolnia kell. A jelenleg 12 millió embert ellátó hazai mezőgazdaság teljesítményét nem lehet 15-20 millió ember ellátására növelni. Az éghajlatváltozás és a leromlott ökoszisztéma szolgáltatások sem adnak lehetőséget a termelés további fokozására, továbbá a biomassza, az agroüzemanyagok energetikai célú felhasználásának bővítésére. A túlzott termelés a fenntarthatóság elvével is ellentétes” – fűzte hozzá Fidrich Róbert, a Magyar Természetvédők Szövetségének programfelelőse.

A versenyképesség hangoztatása kapcsán a Szövetség felhívja a figyelmet arra, hogy a verseny kiszorítja az alkalmazottakat a foglalkoztatásból, miközben a stratégia ígéretet tesz a vidéki térségek munkahelyeinek gyarapítására. Hasonlóan félő, hogy a verseny a még nagyobb intenzitás felé kényszeríti az agrárgazdaságot, amely szintén ellentmond az ökológiai tájgazdálkodás elvárásainak.

A Szövetség kéri a kormányzati szereplőket, politikai pártokat, társadalmi és gazdasági szervezeteket, hogy határozottan álljanak ki a Nemzeti Vidékstratégia tervezete elfogadása és megvalósítása mellett.