Civil szervezetek fellépése multinacionális vállalatok pénzügyi manipulációi ellen

Civil szervezetek fellépése multinacionális vállalatok pénzügyi manipulációi ellen

Öt civil szervezet az OECD irányelvek megsértésének gyanúja miatt panaszt nyújtott be a Glencore International AG és a First Quantum Minerals vállalatok ellen.

2011. április 12-én a SHERPA (Franciaország), a Center for Trade Policy and Development (Zambia), a Berne Declaration (Svájc), a l’Entraide Missionnaire (Kanada) és a Mining Watch (Kanada) panaszt nyújtottak be a svájci és a kanadai nemzeti hatóságokhoz a Glencore International AG és a First Quantum Minerals Ltd. ellen a multinacionális vállalatokra vonatkozó OECD irányelvek megsértésének gyanúja miatt.

A panasz a két vállalat által tulajdonolt Mopani Copper Mines Plc. (MCM) által elkövetett pénzügyi elszámolások manipulációjára hivatkozik, melynek eredményeképpen különböző adók és járulékok befizetését kerülte el a cég.

Állításukat a zambiai hatóságok által kért és norvég támogatással megvalósult, Grant Thorton és Econ Pöyry által 2009-ben elvégzett audit eredményére alapozzák. A jelentés során feltárt ellentmondások között található a működési költségek 2007-es növekedése (380 millió $ értékben), valamint a vállalat saját bevallásaiban szerepeltetett alacsony kobalt-kitermelés, különösen, ha ezt az adatot más, a térségben működő bányákhoz viszonyítjuk. Ezen túlmenően felmerült a réz eladási árával való manipuláció, mely az OECD egyik alapelvével (kar-hossz alapelv) ellenétes, és aminek segítségeképpen az MCM több százmillió dollárral tudta csökkenteni nettó bevételét 2003 és 2008 között, így könnyítve adóterhein.

Ez a vállalati magatartás még inkább helyteleníthető, ha figyelembe vesszük, hogy a Mopani konzorcium már egy eleve vonzó pénzügyi környezetben végzi tevékenységét, ahol a külföldi befektetők komoly kedvezményeket élveznek, ráadásul a Mopanit segíti a 2000-ben aláírt fejlesztési megállapodás pénzügyi- és adómentességet is nyújtó kedvezményei is.

Az esetet a Global Financial Integrity elnevezésű szervezet multinacionális vállalati adócsalásnak tekinti, ugyanis egy fejlődő ország tekintetében 10 év alatt az ország nettó vesztesége évente átlagban 400-440 milliárd dollár közé esik.

Itt az ideje, hogy ez a botrányos viselkedés véget érjen, ezért a civil szervezetek a következőket követelik az OECD-től:
  1. Hivatalosan ítélje el a Glencore International AG és a First Quantum Minerals Ltd. korábbiakban leírt, általános irányelveit megszegő gyakorlatát.
  2. Minden hatalmában álló eszközt használjon fel annak érdekében, hogy a fent említett vállalatok fizessék meg a Zambiai Járulékok Hivatalának a Mopani konzorcium törvényes keretek között és az eladási ár manipulációjától mentesen kikalkulált tartozását.
  3. Kötelezze a fent említett vállalatokat az általános irányelveivel és a zambiai törvényekkel tökéletes összhangban való működésre.


További információ:
Fazekas László
fazekas.laszlo@mtvsz.hu