A fukusimai katasztrófa sugárzási hatásai

A fukusimai katasztrófa sugárzási hatásai

Felhívás a japán kormányhoz

A Föld Barátai Japán küldte az alábbi felhívást, amelyben japán civil szervezetek és állampolgárok fogalmazzák meg a fukusimai baleset kapcsán a kormányhoz intézett követeléseiket. Várják a nemzetközi támogatást a petícióhoz.

Március 11-én Japánt pusztító földrengés és szökőárak sújtották; mindezt ráadásul egy nukleáris katasztrófa is tetézte. Kérjük, támogassa a japán polgárok petícióját. A petíciót március 28-án nyújtották be a japán kormány elé egy 168 civil szervezet által megrendezett találkozón. A petíció a Fukusima Daicsi atomerőmű katasztrófájának radioaktív hatásáról, illetve a kitelepítési zóna bővítésének szükségességéről szól. Az aláírásaikat eljuttatjuk a japán kormányhoz.


A petícióban foglalt követelések:

1. Azonnal hozzanak rendeletet a kitelepítésről és a kitelepítési zóna növeléséről.

2. Rendszeresen végezzenek el és tegyék közzé a számításokat a helyi lakosokat érő összes felhalmozott sugárzási dózisról.

3. Vonják vissza a fukusimai katasztrófa elhárításán dolgozó munkásokra vonatkozó maximális engedélyezett sugárzási szint megemelését (jelenleg 250 millisievert).

4. Bővítsék ki a sugárzásmérések körzetét, és tegyék közzé az eredményeket.

5. Azonnal végezzenek alapos felmérést a helyi lakosok sugárzásnak való kitettségéről és a jelenlegi egészségi állapotukról, és biztosítsák a hosszú távú kezelésüket.

6. Ne enyhítsenek az élelmiszerekben levő radioaktív izotópok maximális engedélyezett szintjeinek előzetes mértékén.

7. Biztosítsanak kártérítést a mezőgazdasági termelők, illetve az otthonukat elhagyni kényszerülők számára.

8. Általánosságban tegyenek meg minden szükséges intézkedést annak biztosítására, hogy a lakosságot nem éri évi 1 millisievertnél nagyobb sugárzási dózis.


A petíció innen letölthető